Nejčastější chyby při TIG sváření a jak se jim vyhnout?

Nejčastější chyby při TIG sváření a jak jim předcházet?

Když jsi svářeč, každý tvůj pohyb je jako šepot rukou, který buď tká kovové příběhy plné síly a odolnosti, nebo vypráví smutné balady o trhlinách a slzách v materiálu. Při sváření TIGem ( Tungsten Inert Gas ) se tyto příběhy stávají zvláště zajímavými, protože každý detail hraje roli v konečném výsledku svaru.

Připrav se, kamaráde svářeči, protože ti přináším pět nejčastějších důvodů a omylů, které se při TIG sváření objevují a jak jim předcházet

Přehlížení přípravy materiálu

První kapitola naší cesty za mistrovstvím v TIG sváření začíná přípravou materiálu. Nečistoty jako olej, prach nebo dokonce stará barva jsou jak temní zloději, kteří se plíží do tvého svaru a kradou jeho pevnost. Pokud nevěnuješ pozornost důkladnému čištění a přípravě svářených ploch, tvoje sváry budou slabé a křehké jako písečné hrady. Jednoduše budou stát za .ovno. Použijte brusný papír, chemické čističe a věnuj čas, aby tvůj materiál byl čistý jako slza novorozence.

 Jak správně připravit materiál před svářením?

 

Nesprávná volba přídavného materiálu

Jakým vláknem tkáš své kovové sny? Výběr přídavného materiálu je jako výběr správného inkoustu k psaní epického románu. Pokud inkoust neodpovídá papíru, tvoje písmo se rozpije a příběh se ztratí. Podobně, pokud svářecí drát neodpovídá základnímu materiálu budou svary slabé a nepředvídatelné. Zkoumej poraď se a ujisti se, že tvůj přídavný materiál je dokonalým partnerem pro materiál, který spojuješ. Ideálně by měl být stejný.

Nejpoužívanější přídavné materiály dle metody sváření

Jak vybrat přídavný materiál?

 

Nevhodné nastavení svářecího zdroje

Představ si, že jste dirigentem velkého orchestrálního souboru, ale místo taktovky máš svářecí hořák. Každé nastavení na tvé svářečce je jako notová hodnota, dynamika nebo tempo, které určuje, jak tvoje svářečská symfonie zní. Příliš vysoký svářecí proud může tvůj materiál propálit, zatímco příliš nízký proud ho dostatečně nenataví. Nauč se správně obsluhovat a nastavit svoji svářečku, aby každý svár byl dobrý jako pivo.

Základní nastavení TIG svářečky

Co je TIG sváření?

 

O wolframové elektrodě a jejím broušení

 

Nedostatečná ochrana plynem

Inertní plyn ve světě TIG sváření je jako neviditelný štít, který chrání tvoji práci před zlými draky oxidace a kontaminace. Představ si, že jsi rytířem, který zapomněl na svou výzbroj v rozhodující bitvě. Bez správného a konstantního přívodu plynu bude tvůj svar podroben útokům z okolní atmosféry a jeho kvalita bude poražena. Ujisti se, že tvoje plynová ochrana je vždy jako hradba, která stojí pevně a nepropustně.

Jak vybrat správný plyn pro TIG sváření

Kolik litrů průtoku  plynu nastavit při sváření?

 

Spěch a nedostatek trpělivosti

A konečně, možná největší chyba ze všech: spěch. TIG sváření je umění, které vyžaduje trpělivost a pozornost k detailům. Spěch je jako pes, který tě štěkáním znervózňuje při malování mistrovského díla. Každý pohyb hořákem by měl být promyšlený, každý přídavek drátu pečlivě načasovaný. Když pospícháš, tvoje svary budou stát za starou Belu. Zpomal, dýchej a nech svou práci rozkvést ve svářečské mistrovské dílo. To je TIGařina. 

Ideální rychlost při TIG sváření

 

Sváření TIG je jako tanec s ohněm a kovem, kde každý krok musí být precizní a každý obrat musí být v harmonii s hudbou materiálů, které spojuješ. Vyhni se těmto pěti chybám a tvoje svary budou božské.

 

Svaru zdar a rukám klid.

svarecikukla.cz