Jak svářet tenké plechy a materiály?

Jak svařovat tenké plechy a materiály, aby byl výsledek perfektní?

Představ si sváření tenkých plechů a materiálů jako jemnou uměleckou disciplínu, kde každý pohyb, každý dotek a každá teplota má svůj význam. Jakoby jsi byl malířem a tenký plech byl plátnem. Pouze s tím rozdílem, že místo štětce držíš v ruce hořák a místo barev používáš kov. Aby byl výsledek tvého umění perfektní, mám pro tebe několik zlatých rad, které ti pomohou ovládnout techniku sváření tenkých plechů a materiálů tak, aby vaše bylo v oku. Jako OK myslím..

Co je tenký plech nebo materiál? Obecně plechy, trubky a profily s tloušťkou stěny do 3 mm.

První zlaté pravidlo zní: Příprava je polovina úspěchu. Předtím, než vůbec zapneš svářečku, je klíčové, aby byly plechy dokonale připravené. Zajisti, aby byly čisté, bez jakýchkoli nánosů oleje, prachu, barvy či rzi. I ta nejmenší nečistota může způsobit, že tvůj svar nebude dostatečně pevný nebo bude mít špatný vzhled. Tak jako sochař začíná s nejlepším kamenem, i ty jako svářeč musíš začít s kvalitním materiálem. 

Tip: čím tenčí materiál, tím lépe si ho připrav - hlavně myslím k sobě, aby mezi nimi byla opravdu co nejmenší mezera.  Hovoří se o toleranci maximálně 10% tloušťky materiálu. Tedy budeš svářet 2 mm tenký plechy k sobě, musíš mezi nimi mít mezeru maximálně 0,2 mm !!

 Svářeč připravuje tenký materiál na sváření

Další radou je vybírat správné svářečky a přídavné materiály - svářecí dráty nebo elektrodu na sváření. Při sváření tenkých plechů je často vhodné použít TIG svářečku, která umožňuje velmi přesné a čisté sváry. Důležité je také správně zvolit přídavný materiál. Pamatuj, že svářečka a materiál jsou jako housle a smyčec; musí ladit do dokonalé harmonie, aby hudba, kterou hrají - tedy tvoje svary - byla sladká hudba a bez falešných tónů. Často se ale používá i MIG/MAG svářečka a to zejména v autoklempírně ale i MMA svářečka a to v domácích, hobby, podmínkách.

S MIG/MAG svářečkou doporučuji svářet materiály o tloušťce minimálně 1,5 mm. Zvolit svářecí plyn - směs, s nižším obsahem Argonu nebo drobně s kyslíkem. Nízký obsah aktivní složky v plynu zajistí stabilní oblouk a nižší rozstřik.

Tip: mít svářečku s pulzem

 

Nyní přichází na řadu samotná technika sváření. Představ si, že jsi chirurgem a svár je tvoji operací. Musíš být jemný, precizní a pečliví. Tenký plech je náchylný k deformaci vlivem tepla, proto je důležité svářet s co nejnižším svářecím proudem a co nejrychleji. Je to jako s dobrým espresso - chceš zachytit esenci, aniž bys připálil zrna. Svářej zejména krátkými švy ( tak jako boduj ) a vždy nech materiál dostatečně vychladnout. Mysli na to, že trpělivost je tvoji přítelkyní.

Když už mluvíme o teple, je důležité se zaměřit i na správné chlazení. Chlazení svařovaného materiálu můžeš podpořit použitím vhodných podkladů, které odvádějí teplo nebo správnou chemií, která chladí materiál ( nepřenáší tolik tepla do materiálu ) . Je to jako se správným odpočinkem po náročném dni - bez něj se tělo nezotaví a stejně tak i plech potřebuje „odpočinout“ od vysokých teplot, aby se nezdeformoval.

Nesmíš zapomenout ani na ochranu. Při sváření je nezbytné používat ochranné pomůcky a dodržovat bezpečnostní předpisy. Tvoje zdraví a bezpečnost by měla být vždy na prvním místě, stejně jako kapitán musí dbát na bezpečnost své lodi, i ty musíš chránit svůj „svářečský koráb“ před nástrahami. Zejména myslím oči. Opovaž se, že nepoužiješ ochranu očí, třeba samostmívací kuklu, protože Tě bude obtěžovat a ty si řekneš, že to je vždycky jen mžik, když to tam bodneš..

A co je nejdůležitější? Praxe, praxe a praxe. Stejně jako pianista tráví hodiny na klavíru, i ty musíš neustále zdokonalovat své svářečské dovednosti. Každý svar, každý plech a každá práce ti poskytne novou zkušenost a příležitost učit se. Buďte jako strom, který s každým rokem roste a je silnější a pevnější.

Věřím, že tyto zlaté rady ti pomohou k dosažení perfektních svárů na tenkých materiálech. Pamatuj, že každý kus kovu, ke kterému přiložíš svou svářecí ruku, je jako plátnem pro tvoje umění, a je jen na tobě, jaký obraz na něm vytvoříš. Hodně štěstí a pevnou ruku!

Tip: nerez se deformuje více než černý ( ocel )  a hliník úplně nejvíc. Má totiž nejvyšší tepelnou vodivost..

Tip: u TIG a na hliník ( musí být svářečka AC/DC ) se nebrousí wolframová elektroda do špičky..

 

 Zdaru svar, nebo svar zdar a rukám klid. Přeje obchod se svářecí technikou svarecikukla.cz