Zajímavosti o sváření

Sváření a zajímavosti o svařování kovů

Sváření a svařování kovů je soubor zručností a metod spojování kovů snad ve všech oborech a činnostech. Zejména v průmyslových odvětvích a to od výroby automobilů a konstrukcí až po udržení chodu mezinárodní vesmírné stanice. Se svářením se setkáte všude a ani o tom nevíte. Od dětského hřiště, přes cukrárnu, auto, kočárek a až po zmiňovanou vesmírnou stanici. Pokud se chcete dozvědět víc a že to není jen obyčejné spojení kovů k sobě ale opravdu zajímavá a důležitá práce, přečtěte si následující zajímavosti o sváření a svařování.

 

Do obchodu s svařovací technikou

Sváření je staré tisíce let

Není to sice proces, jaký známe dnes ale v určité podobě je tu už od doby bronzové. Dalším historickým úkazem jsou staré egyptské pyramidy a hieroglyfy, které znázorňují svářeče při práci a byly odhaleny již při více příležitostech.

Víc jak polovina výrobků vyžaduje určitý typ sváření

Ať už jde o závodní nebo zemědělské stroje, námořní plavidla a lodě, počítače, kočárky, stavby, mosty, auta, plynové lahve, regály.. tady všude je s námi nějaké svařování a výroba se na to spoléhá a není jiná možnost. Pro to všechno je připravená profesionální svářecí technika pro všechny svářeče.

První průmyslový robot byl vyrobený právě pro svařování

První robot byl Unimate společnosti GM. V roce 1961 byl jako jednoramenný robot určený pro bodové svařování. Vážil víc jak dvě tuny a všechny kroky vykonával pomocí příkazů krok za krokem uložených v magnetickém bubnu.

Ultrazvukové sváření udělalo první auto s plastovým tělem

Zatímco plastové auta nevydrželi na scéně tak ultrazvukové sváření ano. Dnes se používá v několika průmyslových odvětvích jako je automotive či elektronika. Používá se na tavení plastů a jiných umělých materiálů. Funguje na principu vysokofrekvenčních vln, které vytvářejí teplo mezi molekulami materiálů a ty se dokonale spojí. 

V roce 1969 se svářelo už i ve vesmíru

Podařilo se to jako prvnímu dnešnímu Rusku, které nasadilo svůj vlastní svářecí zdroj ve vesmíru. Dnes už je to běžná věc pro údržbu všech vesmírných stanicí či těles. Zajímavostí je, že ve vesmíru se kovy automaticky velmi dobře svaří, protože v cestě molekul kovů není žádná oxidace. Nazývá se to tak sváření za studena.

Existuje sváření za mokra i za sucha 

Rozdíl mezi mokrým a suchým svářením je v tom, v jakém, prostředí se odehrává. Mokrý sváření je svařování v prostředí pod vodou! Je velmi náročné ale možné a funkční. Ropné plošina, mosty či lodě jsou toho důkazem. 

Sváří se i více jako 300 metrů pod nadmořskou výškou

Nejnižším suchým svárem je pravděpodobně svár udělaný společností Global Industries v roce 1990 v hloubce 327 metrů pod nadmořskou výškou 

Sváření výbuchem 

Funguje to jednoduše a to tak, jak naznačuje název. Udělá se řízená exploze na základě níž se kovy spojí bez vedlejšího poškození.

I ten svářecí plyn má jméno

Dýmový oblak. Označuje se tím sloupec dýmu a plynu, který stoupá z místa svařování a střetávají se v něm svářené kovy a výpary z nich. Teplo a jiskry můžou v tomto sloupci dýmu dosáhnout teploty až 5000 stupňů Celsia.

Sváření je dnes velmi ale velmi ceněno

Vzhledem k tomu, že sváření je dnes skoro všudypřítomné, tak svářeč a sváření je dnes velmi žádané a tím i hodnocené. Svářeči dnes v podstatě určují svoje platy. Vysoko kvalifikovaný a zkušený svářeč i bez vysoké či střední školy dosáhne úplně v klidu platu doktora! 

Další zajímavosti, vysvětlení a pochopení principů sváření najdeš v článku o sváření a svařování. Jednotlivé metody sváření jsou podrobně popsány v samotných metodách sváření, jako je sváření obalenou elektrodou, sváření MIG/MAG v ochranné atmosféře plynu, či sváření TIG s wolframovou elektrodou. Obecně mnoho informací o sváření najdeš v našem blogu pro svářeče a svářečky. V blogu najdeš i třeba jak nejlépe vybrat svářecí samostmívací kuklu či jak vybrat svářečku nebo invertor. Nalezneš zde i třeba slovník svářeče a všechny pojmy a zkratky z oboru sváření. Neméně důležité informace o ochranně zdraví svářeče a ochraně očí svářeče.

Pokud pak budeš chtít svářet, velmi rádi Tě uvítáme v našem obchodě pro svářeče, kde najdeš vše, co si jen budeš přát či potřebovat pro sváření.

Svářeč sváří