Jak vybrat svářečku či invertor

Jak vybrat nejlepší svářečku či svářecí invertor pro svoje potřeby?

Svářecí stroje - svářečky pro všechny metody svařování MMA (elektroda)MIG/MAG (plyn + drát)TIG/WIG (plyn + wolframová elektroda + drát) a plasmy na dělení materiáluVýběr správné svářečky záleží na třech hlavních faktorech ale i menších pod faktorech.

Do obchodu a vybrat svářečku - invertor

1) Velikost a hmotnost svářečky

Na první pohled nic zásadního, ale zkus se zamyslet, jestli budeš se svářečkou někam jezdit, přenášet ji z místa na místo nebo bude mít své víceméně pevné místo v garáži či dílně? Není nic horšího, než denně nakládat a vykládat těžkou svářečku z auta a naopak nebo přemýšlet v dílně o tom, jestli by místo lehké přenosné svářečky nebyla lepší jiná s více funkcemi či lepším výkonem.

1a) Budeš svařovat v dílně ale i venku a tedy budeš svářečku přenášet

Vyber si nejlépe jednofázovou invertorovou svářečku MMA - metoda obalovanou elektrodu, protože ta Ti zajistí nízkou hmotnost svářečky pro přenášení ale i dostatečný výkon a navíc můžeš svařovat i venku. Svarovou lázeň Ti ochrání obal elektrody. V případě svařovacích metod s ochranou atmosférou plynu MIG/MAG nebo TIG/WIG, je třeba vítr nebo průvan vzduchu velký problém – strhává Ti ochrannou atmosféru plynu a v podstatě budeš vařit bez ochrany a moc dobře svářet nebudeš.

Invertorové zdroje - svářečky mají výkon, nízkou hmotnost a přesné řízení. V praxi se nejčastěji svařují ocelové materiály v tloušťkách 2 - 4 mm, kdy je obvykle 40 A na 1 mm materiálu. Dimenzace jištění je pro běžné jednofázové 16 A zásuvky a nejčastěji se používají invertory v rozmezí 120 - 160 A.

Příklad je třeba tento svařovací invertor Kowax GeniArc 140 

1b) Budeš svařovat i mimo rozvod standardního napětí 230V 

Na poli, v lese či kdekoli jinde a napájení svářečky bude z generátoru - elektrocentrály, nebo přes dlouhé přívodní / prodlužovací kabely, tak vybírej podpěťový zdroj nebo zdroj s PFC modulem, aby Ti to vše ladilo a fachčilo. Nezapomeň být také připravený na to, mít správný jistič ( pojistky ) v elektrickém obvodu, kam se budeš s svářečkou připojovat. Vše musí ladit. Jednoduchý návod a seznámení se s výběrem správného jističe najdeš v našem dalším článku na blogu, jak vybrat a mít správný jistič pro použití svářečky.

Příklad je třeba tento svářecí invertor Kowax GeniArc 160 evo

1c) Budeš svařovat jen v dílně či kryté hale ale jaké materiály? Tlustý či tenký materiál?

Na tlusté materiály vybírej metodu – >  MIG/MAG

MIG/MAG ( ocel či nerez ) = nejlepší výsledky, nejlepší kresba svarové housenky, bez nutnosti následného oklepávají a čištění sváru.

Pro domácí použití stačí bohatě svářečky s podavačem pro 5 kg cívku drátu ( cívka D200 ), s dvou kladkovým podáváním ( to v pohodě 5 kg cívku drátu zvládne a ta samostatná Ti nezrezne dřív než ji vyvaříš ). Nejčastěji se doma svařuje v ochranné atmosféře čistého CO2. Určitě vybírej invertorové - přenosné zdroje pro jejich výkon, nízkou hmotnost a přesné řízení.

Nedoporučujeme zvažovat - kupovat MIG/MAG invertor s myšlenkou, že následně budu svářet trubičkovým drátem, kde není třeba ochranná atmosféra plynu. Dedukce, že ušetřím, za láhev a plyn samotný, je mylná. Rozdíl v ceně plný drát + plyn oproti trubičkovému je značný. Například až 200 Kč na kg drátu.

Po vyvaření cca 10 kg drátu, je investice do lahve s plynem zpět a následně již vaříš levněji. Navíc k ceně trubičkového drátu a samotnému použití tohoto drátu je nutné dokoupit podávací kladky na trubičkový drát a to už se opravdu nevyplatí. Nemluvě o nutnost následného čištění strusky po sváření dutinkovým drátem a o samotném pohledu na svár  

V praxi se nejčastěji svařují ocelové materiály v tloušťkách 2 - 4 mm, kdy je 40 A na 1 mm základního materiálu. Dimenzace jištění je pro běžné jednofázové 16 A zásuvky a nejčastěji se používají invertory v rozmezí 120 - 160 A. Při třífázové 16 A zásuvce pak až 250 - 300A.

Příklad je třeba tato invertorová svářečka Kowax GeniMig 250 LCD

Pro firemní / profesionální použití vybírej svářečku s podavačem pro 15 - 18 kg cívku drátu a s čtyř kladkovým podavačem. Nejčastěji se svařuje v ochranné atmosféře čistého CO2 ale i směsného plynu Argon+CO2, například v poměru 82% Argon a 18% CO2. Určitě vybírej vetší stroje pro jejich výkon.

Příklad je třeba tato svářečka AlfaIn aXe 320 MIG MAN

Na tenké materiály ( jemné sváry ) vybírej metodu – > TIG 

TIG je vhodný pro tenké ocelové, nerezové i hliníkové materiály. Hledej spíš svářečku s bezdotykovým zapalováním HF - vysokofrekvenční zapalování. Ochranná atmosféra je čistý Argon v určité čistotě. Většinou 4.6 stačí, používá se ale i čistší 4.8.
V praxi se svařuje nejběžněji v nízkých proudech a proto je důležitější než zatěžovatel zdroje spíš kvalitní řízení oblouku a vybavení ostatními funkcemi. Ty zlepšují výsledky svařování a zpříjemňují samotnou práci svářeče. To je třeba digitální řízení, předfuk, dofuk, náběh či doběh svářecího proudu a mnoho dalších funkcí.

Příkladem jsou tyto invertorové svářečky: AlfaIn Pegas 201T HF Puls nebo Omicron Gama 1900L HF Puls

TIG svářečka vhodná pro hliník a slitiny hliníku je svářečka s AC/DC a nejlépe ještě s pulzem.

Příkladem je třeba tato svářečka invertorového typu Kowax GeniTig 200 AC/DC HF Puls

TIG svářečka

 

2) Svářecí proud a zatěžovatel svářečky

Zatěžovatel svářečky je její skoro nejdůležitější kritérium. Vezmi hodnotu průměru elektrody, kterou budeš používat a vynásob ji hodnotou 40. Dostaneš tak přibližnou představu, jaký svářecí proud bude muset svářečka dodat, a to alespoň při zatěžovateli 60%. S běžným rozměrem elektrody 2,5 mm je to například 100 A. Takže se na štítku či popisu svářečky zaměř na to, že tebou vybraný stroj dodá požadovaný proud pro dostatečnou část svařovacího cyklu.

Svařování probíhá v desetiminutových cyklech a údaj zatěžovatele v procentech říká, kolik minut můžeš nepřetržitě pracovat a kolik musíš chladit. Pokud si na štítku výrobku přečteš, že tebou požadovaných 100 A dodává stroj při 30% zatěžovateli, budeš moc jen tři minuty svařovat a sedm minut se bude muset stroj chladit.

Příklad:

Svářečka či invertor garantuje zatěžovatel 160 Ampér při 20% a 92 Ampér při 60%. To znamená, že do zásahu tepelné ochrany svářečky / invertoru můžeš nepřetržitě svářet proudem 160 Ampér po dobu dvou minut a potom musíš dát pauzu a osm minut nechat svářečku chladit či svářet proudem jen 92 Ampér po dobu šesti minut a potom musíš opět dát ,,fajront" a po dobu čtyř minut chladit. Prostě a jednoduše deset minut znamená 100%. Vše je počítáno a udáváno pro teplotě okolí 40 °C. Pokud je ale teplota okolí - v dílně, venku nebo kde budeš svářet,  nižší než 40 °C, pak jsou udávané hodnoty zatěžovatele o mnoho vyšší a lepší.

3) Svařovaný materiál pomocí svářečky

Pro svařování oceli běžných rozměrů a tlouštěk jsou určeny svářečky MMA, MIG/MAG i TIG. Je spíš třeba vybrat místo svařovaní a ujasnit si požadované nároky na výsledek sváření ať už kvalitativní tak i kvantitativní a ekonomické. To už ale zvýše popsané všechno víš a dáš si dohromady.

Svářečky jsou jako auta. Můžeš mít Trabanta, Mercedes i Rolls-Royce. Všechny mají volant, čtyři kola a dojedou kam chceš. Záleží ale jak rychle, jak pohodlně, jak ekonomicky ale i s jakým pocitem a zážitkem. 
 
V neposlední řadě je taktéž nutné a důležité zvážit dostupnost servisního zázemí a dostupnosti spotřebního materiálu v ČR a rychlé technické podpory. Posílat v případě záruční ale i pozáruční opravy či údržby svářečku mimo ČR je velmi cenově i časově nákladné.
 
Neváhej se v našem obchodě s svářecí technikou porozhlédnout. Najdeš tu mnoho svařovací techniky a dalších potřeb pro svářeče ale i svářečky ve výhodných setech. Svářečky MMA - elektrodové - výhodný set, svářečky MIG/MAG - céóčkové - výhodný set ale i svářečky TIG - tigové - výhodný set. Svářečka či invertor v setu znamená, že k svářečce - stroji jsou v ceně setu ještě přidány další produkty, třeba svářecí samostmívací kukla, svářecí hořák MIG či TIG, svářecí kabely - zemnící svěrka a držák elektrod, redukční ventil k tlakové lahvi s svářecím plynem CO2 nebo Argon ale i třeba samotná lahev s plynem pro svařování. Celkově pak vyjde svářečka v setu velmi výhodně. Nejlevněji koupíš svářečku v setu. Čím více svářecí techniky a pomůcek SET obsahuje, tím jednotlivé pomůcky na sváření v setu vyjdou levněji. Dost korun tak ušetříš. Pravidlo zní - čím více nakoupíš, tím méně zaplatíš. Taková řekněme množstevní sleva.
 
Pro orientaci v názvosloví a vlastností svářeček mrkni na slovník svářeče, kde je všechno kolem sváření vysvětleno a uvedeno na pravou míru.
 

Kdyby jsi měl jakékoli dotazy, máš samozřejmě možnost nás kontaktovat a poradit se telefonem či napsat nám dotaz. Nebo ještě mrkni do sekce FAQ - často kladené otázky na svářecí techniku u svarecikukla.cz nebo projdi Blog o sváření | tipy a triky.