Chemie pro sváření - k čemu slouží separační sprej nebo pasta?

K čemu slouží separační sprej nebo pasta? Chemie pro sváření kovů

Chemie pro sváření kovů ✅. Podceňovaný pomocník. který dokáže zázraky ✅✅. Mezi chemii pro sváření kovů se řadí více produktů. Ve většině případů záleží na svařovací metodě a svařovaném materiálu. Dle toho je vhodné vybrat a použít speciální ale snadno dostupnou a aplikovatelnou chemii. Jejím použití se výrazně zlepší buď samotný proces sváření, nebo je výsledek a prodlouží se životnost i jednotlivých svářecích pomůcek.

Mezi základní chemii pro sváření kovů patří, zejména při opravách či kontrolách svarů, detekční spreje. Jedná se o řadu tří sprejů, pomocí nich se zjistí praskliny a trhliny v materiálu či samotných svarech. Nejprve se použije takzvaný červený penetrant pro hledání prasklin ve svarech, kterým se nastříká podezřelý kus materiálu či svaru. Následně se použije modrý čistič, kterým se vyčistí a odstraní červený penetrant. Žádný strach, pokud má materiál či svar trhlinu, tak červený penetrant do této trhliny spolehlivě pronikl a zůstane tam i po očištění. Následně se použije takzvaná bílá vývojka. Následně, pokud je v materiálu či svaru trhlina, bílá vývojka toto místo označí a krásně ukáže trhlinu po reakci s červeným penetrantem. Pro očištění detekovaného místa se následně použije takzvaný modrý čistič neboli cleaner. Velmi jednoduchá, rychlá a spolehlivá metoda.

Dále mezi základní chemické prostředky do každé svářecí dílny je ochrana svářecího stolu a čistič stolu po sváření. Svářecí stůl by měl být vždy čistý a bez okují a kuliček. Pomocí ochrany a stolu a čističe stolu se toto stane hračkou. 

Velmi šikovným pomocníkem je detektor netěsnosti. V podstatě velmi koncentrovaná ,,jarová" voda ve spreji. Velmi účinně ukáže například únik svářecího plynu v hadičkách, potrubích, redukčních ventilech a podobně.

Následují již samotné chemické přípravky pro samotné sváření. Nejčastěji se používají při CO2 sváření. Méně často najdeme použití chemie při svařování u metody TIG a v podstatě vůbec se chemie nepoužívá při sváření obalenou elektrodou.

Chemie pro MIG/MAG neboli COsvářecí metodu

U metody CO2 se používá nejčastěji separační sprej a někdy separační pasta. Separační sprej či pasta zajistí ošetření a ochranu koncových dílů svářecího hořáku. Tedy průvlaku a hubice. Používáním se tak zajistí nejen delší životnost a tím nižší náklady na pořizování spotřebního materiálu hořáku k svařování ale použití svářecího separační spreje nebo pasty zajistí i hladký posuv svařovacího drátu. Hladký posuv drátu patří mezi základní podmínky kvalitní svaru a využití potenciálu svářečky. Sprej či pasta navíc velmi intenzivně zabraňuje usazování okují, strusky a kuliček nejen na svářecím hořáku ale i samotném svařenci. Podstatnou výhodou separační spreje je, že nemá absolutně negativní vliv na svařovaný materiál. Neobsahuje kyseliny, rozpouštědla a je zcela bez zápachu a zdravotního rizika pro svářeče. Při sváření nedochází k žádné chemické reakci s materiálem, která by mohla mít negativní vliv. Sprej je bez obsahu silikonu, takže ani po sváření neulpívá a velmi snadno se otře. Použití je tak velmi snadné, levné a účinné a může se použít i na samotný svařovaný materiál, kde úplně stejně zamezí ulpívání okují, kuliček a svařovacímu rozstřiku kovu obecně.

Separační spreje pro sváření a svařování kovů

Stejné funkce ale ještě lepší parametry ochrany a výsledku sváření má keramický svářecí sprej. Ten navíc ještě zajistí, díky elektricky nevodivému keramickému filmu, lepší zapálení svářecího oblouku a následně klidně hořící elektrický svářecí oblouk. Keramický sprej je totiž extrémně odolný vysokým teplotám a tím má neskutečné parametry při sváření.

 

Chemie pro TIG svářecí metodu 

U metody TIG se svářecí chemie používá méně a to zejména díky samotné metodě, která je oproti MIG/MAG ( CO2 ) velmi čistá na odletující okuje či rozstřik kovu. Používá se tak chemie zejména při sváření nerezi či hliníku. Zde se jedná o nejrůznější mořidla ( Mořidlo na hliník ) gely a pasty ( Mořící gel na nerez či Neutralizační pastu na nerez ). Použitím těchto gelů se zajistí zejména pohledově dokonalý svár bez znečištění a zabarvení. Takzvaného černého zápalu kolem svaru. Zde už je nutné použít ochranné pomůcky, jako jsou gumové rukavice a štětec na nanášení gelu na materiál. 

 

Další chemie pro sváření kovů

Mezi další a velmi často používanou a funkční chemii při sváření kovů patří gel odolný vůči plamenu. Zabrání velmi účinně přenosu a šíření tepla svářeným materiálem. Velmi vhodný pro sváření tenkých materiálu, čím se omezení či dokonce odstraní deformace a kroucení základního materiálu. 

Pěkným pomocníkem je také leštěnka na nerez. Konečné vyleštění nerezi po sváření je třešnička na dortu po kvalitně odvedeném sváření.

Neméně funkčním pomocníkem svářeče je také čistič svářecích kukel. Velmi účinně čistí hledí na svářecí kukle a zamezuje mlžení fólie svářecí kukly. Neméně hezky a účinně však vyčistí celý skelet kukly či i samotnou svářečku. 

Perličkou a tipem na konec je vysoce kontrastní, dlouhodobý, fixní ale i přes odstranitelný fix v různých barvách na popis či značení materiálu. Naprostá pecka! Kvalitní a moderní náhrada rýsovací jehly s karbidovým hrotem či mastku na popisování

 

mrknout do obchodu se svářecí a svařovací technikou