Jak svářet pozink?

Jak svařovat pozink a pozinkované výrobky?

Již jsme Vám napsali jak na správné svařování oceli, nerezu, litiny a hliníku. Další máme pozinkovanou ocel. Pozink je obtížné svářet ale při dodržení pár zásad, to lze i velmi hezky.

Zinek - chemická značka Zn

Zinek je jedním z nejdéle používaným kovem. Díky svému složení je to měkký a lehce tavitelný kov. Za normálních teplot je křehký, jakmile jeho ohřevem dosáhneme 100 - 150 °C stává se tvárným. Zinek se nejčastěji používá na zpevnění oceli a vytvoření ochranné vrstvy před vlhkostí a korozí oceli. Vznikne tak pozink.

Začneme s přípravou pro samotné sváření pozinku

Je důležité připravit sami sebe, hlavně kvůli bezpečnosti, tak i materiál před svářením. Při svařování zinku je potřeba myslet na to, že výpary oxidu zinečnatého jsou jedovaté. Budeme tedy krom základních věcí - ochranných pomůcek pro sváření ( rukavice, oblečení, boty ) potřebovat zejména speciální svářecí kuklu s filtrem ( filtrační jednotkou zplodin ). Pokud nemáme k dispozici, použijeme minimálně ochranný respirátor s ventilkem. I tak ale budeme svářet v dobře provzdušněné místnosti.  

Samotný materiál je potřeba důkladně očistit právě od zinku v místě svaru až na čistý kov. Nejlépe pomocí úhlové brusky a brusiva s brusným nebo lamelovým kotoučem. Mysleme na to, že pokud kov očistíme od zinku, je po dokončení sváření potřeba ocel opět pozinkovat. Důvodem je, že ocel ztratí ochranný povlak a je pak náchylnější ke korozi.

Pozink nelze dobře svařit, pokud se zinek neočistí. Jedinou možností bez čištění, a je to celkem novinka, je speciální elektroda, kterou lze svařit pozink i bez čištění

Samotné svařování pozinku

Svařování zinku je možné díky metodě MIG/MAG, o které jsme Vás už také informovali nebo pomocí jiných obloukových metod sváření ( MMA, TIG ). Během sváření, provádějte časté pauzy, aby nedošlo k nadměrnému ohřevu materiálu. Případně použít svářečku s možností pulzu ( co je pulzní režim svářečky ) či chladit materiál - odvádět teplo ze svaru ať už mechanicky díky jinému kovu jako podložce pod svařovaným materiálem či díky chemii, kde je existuje například gel jako chladivo. Vzhledem k náročnosti přípravy nikam nespěchejte. Příprava materiálu před svářením je důležitá úplně vždy. Příprava je základ úspěchu. 

Svaru zdar a rukám klid. Tým svarecikukla.cz

 

mrknout do obchodu na svářečky