Jak ovládat samostmívací kuklu

Jak ovládat samostmívací kuklu a co znamenají jednotlivé funkce

Pro profesionálního svářeče, bude tento článek celkem nuda. Pokud ale máš v plánu vyrazit koupit si svojí první svářecí kuklu a zapojit se mezi svářeče tak Ti tento článek určitě pomůže. Nebudeš první kdo o tom vlastně zatím nic neví. Na naší prodejně tohle vysvětlujeme každý týden alespoň jednou, i proto jsme se rozhodli tohle veřejné tajemství zveřejnit :-)

Jak jsem zmínil budeme zde sdílet funkčnosti samostmívacích kukel. Radši už teď, ne všechny kukly jsou stejné a není to manuál který využiješ u každé kukly. Pokud bys ale byl u nás na prodejně, tak kukly které by jsme Ti doporučili by tyto funkce měli.

Vybral jsem kuklu od společnosti Kowax. Ani ne z důvodu, že bych ji měl tak moc rád, ale na obrázku jsou dobře vidět ovládací prvky.

 

Samostmívací kukla kowax

 

 

Sensitivity 

Česky by jsme řekli citlivost. Tímto si nastavíš, při jak vysokém světle se má začít kukla ztmavovat.  V jednoduchosti - v tmavém prostředí nižší citlivost - v světlém prostředí vyšší citlivost.

Delay 

Tohle slovíčko je zpoždění. Vidíš ještě se u sváření naučíš anglicky. Tímto nastavujeme, po jak dlouhé době, se kukla opět rozsvětlí po ukončení sváření. Za mě doporučuji při prvních pokusech nechávat větší prodlevu a postupně ubírat, nechceme přeci jenom riskovat poraněn sítnice.

Shade

Neboli tmavost. Důležitá funkce při které nastavujeme jak moc se kukla při aktivaci setmí. O tom jakou tmavost skla zvolit pro sváření jsme už také psali. Tohle je opravdu důležité takže doporučuji přečíst. Dozvíš se co znamená DIN a je tam i stupnice.

Přepínání welding / grinding 

Slouží k přepnutí mezi funkcí svařovaní a broušení. Pokud máš zapnutou funkci welding ( sváření ) kukla funguje podle předešlého nastavení a podle toho se zatmívá. Při funkci grinding ( broušení ) slouží kukla jako štít a není potřeba aby se zatmívala. Sice nenápadná funkce ale hlídej si co máš zrovna nastavené. 

Některé kukly mají tuto funkci automatickou a dokáží přepínat sami.

 

Přepínání DIN – když se podíváš u kolečka na nastavení SHADE jsou čísla, některá jsou ve vyplněném kolečku jiná v prázdném. Je to pro snadnější ovládání a podle toho kde máš přepnuto takové stínění bude fungovat.

 

Věřím, že Ti článek pomohl a teď se můžeš vrhnout do výběru kukly.