Jak vybrat bowden

Jak vybrat bowden do svářecího hořáku

To je otázka? Bowden prostě vyberu podle průměru drátu, když si nejsem jistý vezmu silnější. To si možná mnoho lidí řeklo a pak i litovalo. Možná se to jeví jako triviální záležitost, ale správný výběr bowdenu do hořáku ovlivní hodně tvoje svařování.

Rozepíšem si teda základní informace k výběru, jaký průměr zvolit, co se stane při špatném výběru a jaký typ bowdenu zvolit.

 

Bowdeny do svářecího hořáku dělíme podle :

  • Průměru svařovacího drátu
  • Typu svařovacího drátu
  • Délky hořáku
  • Typu chlazení
  • Zakončení koncovky

 

Průměr

Klasicky vybíráme podle průměru 0,6 – 0,8 – 1,0 milimetr a tak dále. Pokud dáš užší svařovací drát do širšího bowdenu není to pro sváření nejlepší. Drát má v bowdenu příliš prostoru a začne se uvnitř kroutit, nakonec se drát nebude podávat plynule, ale bude se spíš vykopávat. U svarů pak vznikají chyby a je jedno jakou technikou sváříš. Opačně, když pošleš silnější drát do užšího bowdenu, tak Ti drát buď vůbec neproleze nebo se nebude plynule podávat - posouvat bowdenem. Bude prostě zadrhávat.

Typ svařovacího drátu

Klasicky používáme ocelové bowdeny pro sváření oceli i nerezu, pro které jsou například tyto dráty. Pokud se ale pustíme do sváření hliníkovým drátem je potřeba šáhnout po teflonovém bowdenu. Teflonový bowden je o dost dražší kvůli ceně teflonu, ale pokud chceš svářet hliníkovým drátem tak Ti vlastně nic jiného nezbyde. Jde o to, že hliníkový drát je o dost měkčí a díky teflonu se tak hladce dostane na konec hořáku k průvlaku. Jak upravit svářečku či samotný MIG hořák pro sváření hliníku, najdeš u nás na blogu.

Délka hořáku

Bowdeny se stejně jako délka svařovacích hořáků vyrábí v základních mírách 3, 4 a 5 metrů. Bowdeny se vyrábí vždy přibližně o půl metrů delší, respektive bowdeny jsou 340,440 a 540 cm

Typ chlazení

Pokud máme hořák chlazený plynem volíme bowdeny s barevnou bužírkou. Označení barevnou bužírkou slouží k jednoduššímu orientování pro jaký průměr drátu je bowden určen.  Ve vyjímečných případech ( například Fronius ) může být bowden i zcela holý - bez barevné bužírky.

  • Bílá , černá, hnědá = většinou pro drát o průměru 0,6 milimetru
  • Modrá = pro průměr drátu 0,6 – 0,8 milimetru
  • Červená = pro průměr drátu 1 – 1,2 milimetru
  • Žlutá = pro průměr drátu 1,4 – 1,6 milimetru

Kapalinou chlazený hořák - vybíráme zpravidla bowden bez bužírky a orientačně se zde vypočítá průměr bowdenu a je to přibližně o 0,6 – 0,8 víc než je průměr drátu ( například : pro drát 0,6 nebo 0,8 milimetru volíme průměr bowdenu 1,5 milimetru ).

Zakončení nalisované koncovky

Tady jen pozor jestli máš klasickou euro koncovku na MIG hořáku. Většina hořáku ji má. U značek Fronius ale víme, že má speciální koncovku a možná ještě pár značek, ale je to v celku výjimečné.