Jak upravit MIG/MAG svářečku pro sváření hliníkem?

Jak upravit svářečku CO2 na sváření hliníku?

Hliník lze a celkem i hezky svářet MIG/MAG zdrojem. Je ale vcelku nutné, svářecí zdroj CO2 připravit a přizpůsobit na sváření hliníku. Zejména kvůli přídavnému materiálu, tedy hliníkovému drátu MIG/MAG. Jak známo, hliník sám o sobě je velmi měkký kov. Přídavný materiál ve formě drátu a průměru například jen 1,2 mm je opravdu poddajný. Je potřeba ho chránit a pomoci mu ve volném průchodu ze svářečky na hliník, přes MIG hořák až do svarové lázně. Co je potřeba tedy ideálně udělat?

1) Vyměnit podávací kladku / kladky ve svářečce za kladky na hliník, většinou i označené písmenem A. Taková kladka se označuje kladka U. Profil drážky je ve tvaru U a to proto, aby se drát v kladce nedeformoval, netvaroval a volně s ním kladka poháněla do hořáku. Kladka V je na ocel či nerez, profil drážky ve tvar V. Více o kladkách do svářečky je přímo v popisu produktu kladky do svářečky.

2) Vyjmout kapiláru ( trubičku ) z eurokonektoru ( zásuvky ) ve svářečce.

3) Vyměnit bovden v MIG/MAG hořáku za teflonový. Ocelový bovden vyměnit za bovden teflonový. Teflonový bovden je uvnitř naprosto hladký a souvislý oproti ocelovému. Hliníkový MIG drát tak bude moc velmi snadno procházet, nebude se v hořáku ( bovdenu ) zadrhávat a nebude vznikat otěr a zanášení hořáku. Z důvodu měkkosti hliníkového drátu, by se svářecí hliníkový drát v klasickém ocelovém bovdenu nejen zadrhával ale i by vznikal otěr a drobné otěrové nečistoty by postupně ocelový bovden zanesly a způsobily neprůchodnost svářecího drátu bovdenem - hořákem. 

4) V MIG hořáku vyměnit průvlak ( špičku ) za průvlak na hliník. Označují se Al. To je ideální řešení nebo se velmi často používá jiné řešení, a to použít o ,,číslo” větší průvlak. Tedy chci svářet hliníkovým drátem o průměru 1,0 mm, tak použiji klasický průvlak na ocel či nerez ale velikosti pro průměr drátu 1,2 mm.

Zde je velmi pěkné video o přípravě svářečky a hořáku MIG na sváření hliníku, od výrobce svářeček AlfaIn, kde je vše super vidět v praxi.

 

PS: Na hliník použij plyn Argon!

PS2: Nezabudni se chránit. Hliník je svi.. a výpary z něj jsou opravdu škodlivé. Pro sváření hliníku se používají svářecí kukly s filtračně-ventilační jednotkou neboli odsáváním spalin.

Tip !: měj svářečku MIG s pulsem či MIG s double pulsem (DP). Budeš svářet jako bůh.

 

Svaru zdar!

 Jak upravit MIG/MAG svářečku pro sváření hliníkem?