Jak na správné svařování oceli

Jak svářet ocel

Svářeč co sváří invertorem obalenou elektrodou

Ocel se po celém světě stále používá ze všech kovových materiálů vůbec nejvíce, od stavebnictví po automobilový průmysl. Ocel na pozici nejrozšířenějšího materiálu neohrožuje ani hliník, ani nerez. Důvody tkví především ve vysoké pevnosti oceli při relativně nízké ceně. Ocel je recyklovatelný materiál, čehož lze s výhodou využít. Kromě toho se ocel také velmi dobře svařuje. To však neznamená, že by nebylo třeba mít správnou svářečku na ocel či dodržovat při sváření jistá pravidla, díky kterým bude výsledný spoj skutečně pevný a kvalitní.

Do obchodu a vybrat svářečku na ocel

Ocel

Definice oceli úzce souvisí s obsahem uhlíku. Hlavním prvkem je samozřejmě železo, obsah uhlíku potom nesmí překročit 2,06 % (v opačném případě by se jednalo o litinu). Rozdíl mezi obyčejnou ocelí a ocelí nerezovou je potom obsah doprovodných prvků, tj. síry a fosforu. V případě obyčejné oceli je tento obsah větší než 0,025 % a naopak. Konkrétní složení oceli dává vzniknout i vysokoteplotním, vysoce odolných ocelí. Pro svařování je zásadní zmíněný obsah uhlíku. Pro svařování je totiž vhodná pouze ocel s obsahem uhlíku pod 0,25 %. U slitin s vyšším obsahem uhlíku je svařování obtížnější a běžně se nedělá.

Příprava a vlastní svařování

Svar mig mag

Prvním předpokladem kvalitního, pevného a odolného spoje je důsledná příprava ocelových částí na svařování. Prvním krokem je vždy očištění materiálu od hrubých nečistot. Stejně tak je třeba zbavit se rzi, která by mohla při svařování mohla nadělat velkou neplechu a spojení by nebylo tak kvalitní, jak by mohlo být. Jako obvykle je povrch třeba také odmastit. Pokud byste tento krok vynechali, opět byste si zadělali na velké problémy. Jakékoliv oleje či další maziva jsou pro svařování špatnou zprávou a opět mohou vyústit v nekvalitní svar. Zkušení svářeči také dobře ví, že zvláště u objemnějších a tlustších dílů je záhodno je předehřát. Významně se tím snižuje šance na to, že se vytvoří trhliny a další narušení svaru. Ve chvíli, kdy je materiál připravený, je čas popřemýšlet o tom, jaký svářecí postup zvolit. Obecně lze ocel svařovat kterýmkoliv běžným postupem. Nejčastěji se však používá postup označovaný jako MIG/MAG, v menší míře i svařování metodou TIG či s MMA obalenou elektrodou.

Svařovací postup MIG/MAG

Svařovací postup MIG/MAG jsou de-facto postupy dva. Metoda MIG využívá ochrannou atmosféru v podobě inertního plynu ( typicky argon či helium ). Postup označovaný jako MAG využívá místo inertního plynu atmosféru z plynu tzv. aktivního. Je jím často kyslík, CO2 a jejich směsi. Výhodou MIG/MAG svařování je jeho rychlost, vysoký odtavný výkon, nízké náklady a také to, že není náročné na učení a trénování. V neposlední řadě se potom svařovací postup MIG/MAG dobře realizuje i v robotických a automatizovaných svařovacích systémech. Jak vybrat správný svářecí plyn pro sváření MIG/MAG neboli CO2 najdeš u nás na blogu.