Jak na správné svařování nerezu

Jak svářet nerez

Proces svařování

Svařování nerezu je tak trochu „vyšší dívčí“ a vyžaduje dobrou orientaci v materiálech a znalost vlastností různých druhů ocelí a slitin a také mít správnou svářečku na nerez. Jen tak lze totiž dospět do cíle v podobě svaru, který plně respektuje vlastnosti svařovaných částí a vytváří skutečně kvalitní a stoprocentně funkční spoj.

Do obchodu a vybrat svářečku na nerez

Co je to nerez?

V běžném vnímání je jako nerezová označována ocel, která jen minimálně podléhá korozi. To je však pouze laická představa, ve skutečně je jako nerezová označována ta, která se vyznačuje velmi vysokou mírou čistoty. Tu určuje obsah tzv. doprovodných prvků, konkrétně síry a fosforu. Jejich obsah by měl být maximálně 0,025 %. Jsou samozřejmě i další doplňující podmínky jako rovnoměrná reakce na tepelné působení apod., obecně však může jít o legované i nelegované oceli.

Kromě železa a chromu jsou nejčastějšími prvky nerezových ocelí nikl, molybden, titan, vanad, kobalt nebo niob. Ty zlepšují konkrétní mechanické a další vlastnosti.

Jak svařovat správně nerez?

Svařování nerezu není unikátní v tom, že by pro něj bylo možné používat jen některé specifické postupy. Ve skutečnosti lze pro svařování nerezu použít prakticky jakýkoliv běžný postup. Je však velmi důležité dodržovat při svařování určitá pravidla.

Zásadní důležitost má výběr přídavného materiálu. V případě, že je zvolen materiál nevhodný, hrozí totiž velké riziko toho, že vytvářený spoj bude mít nedostatečnou pevnost. Špatně vytvořený svar bude mít tendenci k trhání a do materiálu bude skrze něj pronikat koroze.

Metody pro svařování nerezi

Svářeč co sváří metodou tig

Mezi nejpoužívanější metody svařování nerezových částí patří metody TIG, MIG/MAG a tzv. svařování obalenou elektrodou.

Metoda TIG je vhodná pro tvorbu vysokokvalitních svárových švů vyznačujících se pevností. Metodu charakterizuje použití wolframových elektrod a také inertní atmosféry, nejčastěji argonové. Elektrody mohou být tvořeny buď čistým wolframem, anebo mohou obsahovat přídavek dalšího specifického materiálu (oxidy kovů vzácných zemin apod.) Svařovací postup TIG je vhodný i pro tenké plechy.

Svářecí postup označovaný jako MIG/MAG je nejpoužívanějším postupem vůbec. Mezi jeho hlavní výhody patří především nižší nároky na obsluhu, vysoká rychlost svařování a také vysoký odtavný výkon. I v tomto případě se využívá ochranné atmosféry, ta však nemusí být nutně inertní (svařování MIG), ale může být také aktivní (svařování MAG). V druhém případě je jako ochranná atmosféra využíván kyslík, oxid uhličitý, jejich směsi a podobně. Jak vybrat správný plyn najdeš u nás na blogu.

Také svařování obalenou elektrodou MMA není příliš komplikované na osvojení si jeho základů a je i proto hojně využíváno, navíc je relativně málo hlučné. Svařování obalenou elektrodou také vyžaduje nízké napětí a současně vysokou velikost proudu, jehož stabilita je pro kvalitu svaru velmi důležitým parametrem. Elektrody na nerez najdeš u nás také.

Chemie před, po a během sváření?

Jednoznačně ano. Ušetříš spoustu sil a času a navíc výsledek sváření bude takový, jako má být..

Základ je Antox E71 mořící gel na svařování nerezi a následně neutralizační pasta Antox po svařování nerezi.

Následně vyleštíš do vysoké lesku jak psí kul.. pomocí sady na leštění nerezi po svařování nebo alespoň pomocí čistidla - leštěnky na nerez.