Porovnání vlastností ochranných plynů pro sváření MIG

Porovnání vlastností ochranných plynů pro sváření MIG/MAG - CO2

Porovnání vlastností ochranných plynů pro sváření v tlakových lahvích. Každý ochranný plyn má na svar a samotné sváření trošku jiný vliv. Jednoduché porovnání zde v tabulce pro použití ve všech svářečkách MIG/MAG alias ,,céóčkách"

 

Vlastnosti CO2 Směs CO2+Ar Směs CO2+O2
Poloha vodorovná dobrý dobrý dobrý
Poloha shora spolehlivý spolehlivější může být kritický
Ostatní polohy dobrý dobrý s rostoucím % CO2 špatné z důvodu předbíhání svarové lázně
Tepelné zatížení hořáku nízké vysoké a snižuje se s rostoucím % CO2 vysoké
Stupeň oxidace vysoký nízký a stoupá s rostoucím % CO2 výrazně závisí na obsahu O2 (1-8 %)
Porozita spolehlivá snižuje se s rostoucím % CO2 vysoká
Přemístitelnost mezery horší než u směsných plynů zlepšuje se s poklesem % CO2 dobrá
Rozstřik vysoká a stoupá s výkonem stoupá s rostoucím % CO2 téměř bez rozstřiku
Svar dobrý dobrý dobrý
Vnášení tepla do svaru vysoké, malá možnost ochlazování, nebezpečí vzniku trhlin je malé stoupá s rostoucím % CO2, nižší rychlost ochlazování, menší nebezpečí trhlin nižší, vysoká rychlost ochlazování, velmi malé riziko trhlin

 

Jak vybrat vhodný plyn pro MIG/MAG

Jak vybrat vhodný plyn pro MIG/MAG sváření najdeš u nás na blogu. Výběr správného ochranného plynu na sváření má významný vliv na správný svar a pohodlnost svařování a radost samotného svářeče. Ochranný plyn nejenže chrání - chladí hubici a průvlak svářecího drátu a svařovanou plochu před přístupem plynů z atmosféry, ale také určuje parametry. Parametry jako svařovací energie, tvar svaru a dokonce i chemické složení samotného svaru.

Jak vybrat správný svářecí plyn pro TIG svařování

Jak vybrat správný svářecí plyn pro TIG svařování najdeš u nás na blogu. Pro TIG je vždy nutný ARGON či jeho směs s héliem! Výběr tak můžeš činit mezi jednotlivými čistotami plynu argonu, například 4.6, 4.8 nebo 5.0 jako nejčistší argon nebo směsi ( rozlišení čistot plynů v článku o plynech ) . Výběr správného ochranného plynu na sváření má významný vliv na správný svar a pohodlnost svařování a radost samotného svářeče. Ochranný plyn nejenže chrání a chladí wolframovou elektrodu a svařovanou plochu před přístupem plynů z atmosféry, ale také určuje parametry. Parametry jako svařovací energie, tvar svaru a dokonce i chemické složení samotného svaru.

O tlakových lahví se svářecími plyny

Vše o tlakových lahví se svářecími plyny najdeš u nás blogu a dozvíš se opravdu mnoho.

 

 Do obchodu a vybrat tlakovou lahev s svářecím plynem