Jak vybrat svářecí hořák

Jak vybrat svářecí hořák 

Pokud nemáš v plánu používat svářecí hořák, aby sis ohřál večeři ze včerejška, protože je na tebe drahá polovička naštvaná a nechce Tě ani pustit do kuchyně, tak vesele čti dál. Vybrat správný hořák jako začínající svářeč/ka Tě může na chvilku zaseknout. S největší pravděpodobností nebudeš potřebovat žádné velké dělo, ale přece jen Tě může naštvat, vybrat si hořák k svářečce, který nakonec nevyužiješ. K typům svařovacích hořáků, značkám a kvalitě se určitě vrátím, teď Ti chci ale pomoci s vhodným výběrem pro tvé sváření. 

Dám ti pár tipů, na co se při výběru svářecího hořáku zaměřit. Pro tebe by pak mělo být jednoduší si seskládat jednotlivé body a hořák si vybrat sám. Pokud si nebudeš i tak jistý, stále jsme tu pro tebe tak nás neváhej kontaktovat.

Pozor: Výběr hořáků podléhá typu svářečky. Nemůžeš narvat jakýkoliv hořák na jakoukoli svářečku. Článek píšu, pokud by ses rozhodl koupit nový hořák a potřeboval sis připomenout podle čeho vybírat.

Typ svářečky 

Vždy se podívej jaký typ svářečky máš, aby ti k ní hořák seděl. Další body jsou toho součástí a jen tě postupně navedou k cíli. Jde především jakou metodu svářečka podporuje a jak vysoký má výkon a zatěžovatel. Podle výkonu a vlastní preference či užití hořáku volíme i délku hořáku. 

Připojení svářecího hořáku k svářečce

Opět, MUSÍŠ vědět, k jaké svářečce chceš hořák připojit. U MIG/MAG hořáku to je jednodušší. Dnes má již většina svářeček EUROkoncovku a hořáky MIG/MAG tak mají v podstatě jednotné připojení. Samozřejmě pozor, na pár vyjímek. Některé, starší, svářečky ještě mají neodnímatelný hořák, tedy hořák s takzvaným pevným připojením. Dále například výrobce Fronius, má ,,svoji" eurokoncovku, která je trošku jiná a není to tedy eurokoncovka ale spíš takový rychloupínací koncovka.

U TIG hořáků, je to už složitější. Tam musíš vědět, jaký bajonet ( SAMICI ) má tvoje svářečka, obvykle ( 35 - 50 ) nebo menší ( 10 - 25 ). To je ještě celkem jednodušší. Horší a složitější, je vybrat hořák se správným elektrickým konektorem. Konektorů je opravdu hromada a dokonce ani jeden výrobce svářeček nepoužívá do každé svářečky stejný konektor. Konektory se odlišují nejen počtem PINů ( příklad 5-PIN, 8-PIN, 14-PIN ) ale i tvarem a velikostí konektoru. Tedy nestačí vědět či se podívat, že potřebuji 5-PIN a každý 5-PIN je stejný. NENÍ. U těchto TIG hořáků se to dělá tak ( ve většině případů ), že si koupíš TIG hořák dle svého výběru a následně si na něj připojíš konektor z tvého ,,starého" hořáku. Prostě konektor ,,ušmykneš" ze starého hořáku a pájkou připájíš na nový hořák. Žádný strach, elektrické kabely jsou barevně označené a prostě je jen stejnými barvičkami propojíš.

Metoda sváření

Další bod na který se zaměřit. Máme různé hořáky pro sváření metodou MIG/MAG - CO2, nebo TIG sváření. S tím nedílně souvisí správný výběr svářečky. Hořák samozřejmě musí pasovat k svářečce kterou vybereme. V tomto Ti většinou pomůže už prodejce při výběru svářečky. Zmiňuji to spíš kdyby ses rozhodl koupit další nebo nový hořák a na tento detail jsi zapomněl nebo kdyby ses rozhodl sestavit si vlastní set.

Co budu svářet

Předem popřemýšlej, na co vše budeš hořák potřebovat. Pokud budeš svařovat tenké kovy, například auto karoserii, postačí ti hořák s malým výkonem na 150 ampér. Pokud víš, že budeš svařovat i silnější kovy, rovnou hledej s výkonem k 250 ampérům a pokud budeš vařit traverzy, tak se zaměř na svářecí hořák s vodním chlazením, nikoli chlazením vzduchem ( plynem ). Obdobně platí i pro TIG hořáky.

Prostory sváření 

Prostor pro sváření je důležitý kvůli tělu hořáku. Pro příklad: svářím na stole a tak můžu volit jakékoliv tělo hořáku. Svářím trubku nad hlavou, tak budu volit menší a kompaktní hořák. Jde o zacílení tepla na dané místo a hlavně abys hořák dostal do všech poloh.

 Svaru zdar a rukám klid přeje obchod se svářecí technikou