Jak vybrat svářecí rukavice

Jak si vybrat rukavice na svařování

Jsou věci které nám už připadají jasné a občas na ně zapomínáme. V tomto nám velmi pomáhá naše kamenná prodejna, kde za námi chodí začínající ale i profesionální svářeči a radí se s námi. O ochraně při svařování už byla řeč, jak vybrat svářecí kuklu už padlo také. Co ale takový základ, jako jsou rukavice na sváření. Vybrat rukavice přes e-shop nemusí být zrovna jednoduché, když si na ně nemůžeme sáhnout.

Pokusím se ti trochu usnadnit výběr rukavic, ať tě pak zbytečně nemrzí špatná volba. Vysvětlím ti, proč můžeš svářecím rukavicím věřit. Podle čeho rukavice vybrat a na co si dát pozor.

 

Kvalita a normy

Vždy musíme nakonec věřit výrobci, že své odvádí správně. U rukavic mysli hlavně na to, že ti chrání část těla kterou opravdu používáš každou chvíli. Proto určitě nevybírej pochybné značky, nebo jiný typ rukavic, zejména pokud nejsou na sváření. Soustřeď se na ověřené výrobce a vybírej opravdu rukavice na sváření. Všechny svářecí rukavice spadají pod evropské normy. Testují se na odolnost proti teplu a mechanickou odolnost ( norma EN 12477 – specifická norma pro svářecí rukavice ). Výroba je většinou z kůže jehněčí, kozí, hovězí. Materiály se lehce liší v ohebnosti a tepelné odolnosti ale k tomu se ještě dostanu.

 

Podle čeho volím rukavice

Dost jednoduše záleží na typu svařování. Jak jsem psal, kůže mají různé vlastnosti. Hovězí, kozí a jehněčí lícové kůže mají lepší ohebnost, ale stále si zachovávají dost odolnosti. Tyto materiály jsou lepší pro svařovaní metodou TIG, kde nejsou vyvinuté tak vysoké svářecí proudy, ale je potřeba lepší manipulace / mít cit s přídavným materiálem. Pro metodu MIG pak většinou volíme hovězí štípané kůže ale i kozí je v pořádku. Mají silnější a hrubší povrch, ohebnost je pro ně trochu horší ale při MIGu nemusím mít tolik citu. Snažíme se ti výběr zjednodušit a tak vhodnost pro typ sváření uvádíme rovnou u popisu.

Svářecí tig rukavice popis

Na co si dát pozor

Rukavice mají opravdu dobře sedět a nemají sklouzávat z ruky. Rukavice by měla chránit ruku i podél předloktí či alespoň nad zápěstí. Na rukavicích jsou vyraženy normy, kterým byly podrobeny a testovány.

Teď můžeš rovnou přejít na výběr svářečských rukavic. Pokud se ti výběr i tak nepovede, neboj se, při objednání přes e-shop můžeš zboží bezplatně vrátit do dvou týdnů od nákupu a vybrat nové.