Jak vybrat kempingovou kartuši a vařič

Jak vybrat kempingovou kartuši a vařič

Sváříme a pracujeme, ale co když si chceme taky odpočinout. Dáme si tak pauzu od sváření a podíváme se na trochu toho odpočinku v přírodě. Byl jsem si taky letos užít čerstvý vzduch. Vzít si stan, spacák, vařič a kartuši bylo jasné. Otázka pak ale vznikla, jak velkou kartuši budu vlastně potřebovat, jaký vařič a jestli vůbec koupit regulátor tlaku. Pro mě, který jede na takové dobrodružství jednou za několik let, bylo celkem zbytečné vzít si větší kartuši a pak jí skladovat než na ní úplně zapomenu.

Zkusím Ti tedy pomoc s výběrem a to jak kartuše tak i vařiče. Naštěstí pro nás oba to nebude žádná velká věda.

  • Informace ke kartuším
  • Kempingové vařiče
  • Regulační ventil

 

Kempingové kartuše

Začátkem: plynové kartuše jsou plněné většinou propan-butanem, některé mají přidané směsi aby vydrželi větší chlad ( plněné třeba čistým Propanem ), ale to už záleží kam se chystáš. Pokud se rozhodneš kupovat kartuše do nízkých teplot k -20 stupňům, podívej se radši vždy na složení a doporučení výrobce. Prodejci často uvádějí trochu zavádějící fakta, ale plyny a jejich směs v takto nízkých teplotách už jsou většinou k ničemu.

Co se velikosti týče, na víkend jsem zvolil 230 g kartuši a stačila mi, řekl bych tak akorát. Počítáme tedy, že spotřeba je okolo 100 gramů na den nebo 1,5 hodiny ohřevu, ale ber to orientačně. Nervozita tě u plynové kartuše totiž bez praxe nikdy úplně nemine, protože nezjistíš kolik ti toho v kartuši ještě zbývá. Koukáme se ale i na tvar kartuše a jestli je se závitem nebo s ventilem. To si vždy přečti v popisu.

 

Příklady :

450 g kartuše se závitem pro typ vařiče

227 g kartuše s ventilem pro typ vařiče

 

Kempingové vařiče

Osobně mi přišlo snazší vybrat  vařič než kartuši, což se může jevit trochu ironické. Vařič jsem vybral hlavně podle mé potřeby a vybrané kartuše. Pak jsem mrknul na ( od výrobce stanovenou ) spotřebu gramů plynu za hodinu a měl jsem jasno. Trošku sobecky jsem zvolil jednoduchý vařič jen pro mě, variant vařičů na propan-butan máš samozřejmě víc. Pokud máš delší cestu a vše v krosně na zádech, určitě pro tebe bude hrát roli i hmotnost a velikost.

 

Regulační ventil na kartuše

Regulační ventil už bereme spíš jako příslušenství. Nechci tě tím ani zbytečně děsit nebo zatěžovat. Patří to k informacím, které by se ti ale jednou mohli hodit. Regulační ventil je potřeba, pokud máme nízkotlaký vařič - bez toho ti nebude fungovat. Ke kartuším se používá zřídka kdy. Regulační ventil se většinou používá u 2 až 33 kilogramové lahve Propan-butan, kde už musím regulátor tlaku ve většině případů použít.

Pozor : Pokud budeš regulační ventil potřebovat, zjisti si zda je na plynové kartuše nebo na plynové lahve.