Jak vybrat průměr keramické hubice na TIG?

Jak správně zvolit průměr keramické hubice na TIG hořák?

Představ si, že jsi malířem, který se chystá na plátno nanést další mistrovské dílo. Tvým štětcem je svářecí TIG hořák, plátnem kovový materiál a barvou je svářecí TIGový drát. Každý malíř ví, že bez správného štětce nebude jeho dílo tak dokonalé, jak by mohlo být. A stejně tak každý svářeč, který pracuje s TIGem ( Tungsten Inert Gas ) tedy TIGař, by měl vědět, že výběr správného průměru keramické hubice může zásadně ovlivnit kvalitu a přesnost svaru. Takže si připrav plátno a nech mě být tvým průvodcem ve světě keramických hubic. 

Keramická hubice, ta malá, ale významná součást tvého svářecího TIG hořáku, je jako chránič tvého plamene před rozbouřenými větry nepředvídatelného prostředí. Její hlavní úkol je směrovat ochranný plyn přesně tam, kde je plyn potřebana tavící se svarovou lázeň. Jaký průměr hubice ale vybrat, aby tvoje svářečské cesty byly co nejhladší?

svářeč TIGuje

Začněme základním pravidlem: průměr hubice by měl odpovídat šířce svaru! Představ si, že hubice je deštníkem a tvoje svářečské dílo je tvoje působiště na slunné pláži. Příliš malý deštník by tě neochránil před slunečními paprsky, zatímco příliš velký deštník by mohl být neohrabaný a zbytečně by zabíral místo. Stejně tak příliš malá hubice nasměruje ochranný plyn pouze na malou část svaru, což může vést k oxidaci a slabým svarovým spojům. Na druhou stranu, příliš velká hubice může způsobit rozptyl plynu, což sníží jeho ochranný efekt. V obou případech svar / lázeň  prostě budeš nedostatečně chránit.

Když sváříš tenké plechy, tvoje srdce bije rychleji, protože přesnost je naprosto klíčová. V tomto případě je vhodná hubice s menším průměrem, která umožňuje větší kontrolu a zaměřuje plyn přesně tam, kde je to potřeba. Jako když maluješ tenkým štětcem detaily na obličej portrétu. Potřebuješ precizní a ostře ohraničený tok plynu.

Na druhou stranu, při sváření tlustých materiálů nebo při práci na větších svarech potřebuješ hubici s větším průměrem. Toto je jako když malíř používá široký štětec k rychlému pokrytí velkých ploch plátna. Větší hubice poskytne širší ochrannou atmosféru, která zahrne celou oblast svaru a zajistí tak kvalitní spoj.

Nezapomeň však, že volba průměru hubice je také ovlivněna typem ochranného plynu a nastavením správného průtoku plynu. Ten nejvěrnější společník TIG svářeče - Argon,, je těžší než vzduch a jeho tok by měl být jemný, ale důsledný, aby se vytvořila stabilní ochranná bublina kolem sváru. Představ si, že jsi na lodi uprostřed klidného jezera a argon je tvoje ochranná hradba proti vlnám. Musí být dostatečně silná, aby odrazila všechny nástrahy případných vln, ale zároveň dostatečně jemná, aby ses nepotopil.

Výběr průměru hubice je tedy o jemné rovnováze mezi velikostí sváru, tloušťkou materiálu a typem ochranného plynu. Jako svářeč musíš být jako kapitán na té lodi – mít pevnou ruku a jasné rozhodování, abys zvolili správnou velikost hubice pro tvoji cestu ke kvalitnímu TIG svaru. Když tuto rovnováhu najdeš, tvoje svářečská plavba bude hladká a tvoje svary budou jako perly zdobící korunu řemeslné dokonalosti.

Mrkni třeba ještě do jiného článku na blogu o sváření, k čemu je dobrá TIG hubice se sítkem .

 

Svaru zdar. A rukám klid samozřejmě. Přeje svarecikukla.cz

 TIG horak na svareni