Hubice se sítkem na TIG hořák?

K čemu je dobrá hubice se sítkem na TIG hořák?

Na TIG svářecí hořák je možné použít několik druhů hubic ✅ . Liší se velikostí, délkou, průměrem, materiálem či i způsobem montáže - upnutí na krk hořáku.

Použití konkrétní hubice má vcelku zásadní vliv na výsledný svarový šev. Proto existují různé hubice pro konkrétní případy svařování ✅ .

Velikost TIG hubice na hořák

Velikost hubice je určena dle typu hořáku. Pokud mám TIG hořák 9 nebo 20, jsou hubice menší, protože celé tělo hořáku je menší. Hořák je výkonově slabší a hodí se pro titěrnější práci a slabší proudy. Naopak pro hořáky 17,18 nebo 26, jsou hubice větší a masivnější, protože hořák je výkonnější. Sváří se s ním masivnější materiály a používají se vyšší svářecí proudy. 

Délka hubice TIG hořáku

Délka hubice má vliv na přístup k svarovému švu. Dlouhou hubici lze pohodlně využít třeba na svářečském stole, kde mám spoustu místa a dobrý přístup k svaru. Naopak pro sváření uvnitř úzké trubky bude zcela nevhodná a použiji tak krátkou hubici.

Průměr hubice TIG hořáku

Průměr hubice ovlivňuje, jak velká plocha okolo svaru budu chráněna ochranným plynem na TIG sváření. Větší plocha ochrany kolem svaru se hodí a je zvlášť nutná pro citlivé svařované materiály, jako je například titan či zirkon. Svar je po ukončení svařování horký a proudící ochranný plyn ho i po svařování ještě chladí a chrání před vzdušným kyslíkem a netvoří se tak náběhové barvy.

 

Materiál TIG hubice pro TIG hořák

Materiál TIG hubice je ve většině případů keramika. Ve většině případů růžové barvy, dá se ale setkat i s barvou bílou. Se stálým pokrokem a modernou se však na světlo světa dostávají i hubice plastové či skleněné. Jednoduše čiré - průhledné. Jediným účel čiré - průhledné hubice je dobrý výhled svářeče na svarovou lázeň. To přináší zejména přesnost svaru. 

Skleněné hubice TIG hořák

Způsob upnutí - montáže hubice na TIG hořák

Hubice jsou buď šroubovací nebo nasouvací. V těchto případech jde zejména o konstrukci daného výrobce nebo preferencí jednotlivého svářeče, jaký hořák ( s jakým ) upnutím hubice si vybere. Způsob montáže hubice na TIG krk hořáku nemá vliv na výsledný svar. Nasazovací hubice umožňuje rychlou výměnu hubice a to i v případě těsně po samotném sváření, kdy je hubice ještě horká. To šroubovací hubice určitě neumožní, naopak ta nabídne vyšší, stabilnější upnutí.

TIG hubice se sítkem

TIG hubice se sítkem, respektive použití sítka uvnitř hubice ( sítko není součástí hubice, jak se mylně mnoho lidí domnívá .. ) pomáhá zlepšit ochranu svaru. Při použití sítka se musí většinou přeskládat celé osazení TIG hořáku pomocí náhradních - spotřebních dílů na TIG hořák, tedy kleština, domeček a keramická či skleněná hubice. Zde je často druhá mylná domněnka spousta lidí, že stačí nasadit sítko. Nestačí. 

Samotná lepší ochrana svaru při použití sítka je naprosto jednoduchá a logická. Sítko způsobí rovnoměrné proudění ( laminární proudění ) a cílené usměrnění ochranného plynu bez jeho víření ( turbulentní proudění ). Je to v podstatě stejné jako na vodovodní kohoutku, kde vliv sítka jednoznačně spatřit pouhým okem. Kohoutkem bez sítka sice voda proudí - teče ale tak nějak divně a různě, dle zvoleného průtoku. Při nasazení sítka ( a používá se již skoro u všech vodovodních baterií ) voda teče krásně, plynule, rovnoměrně..

Rozdíl proudění plynu TIG hořák hubice standart a hubice se sítkem

Použití hubice se sítkem je zvlášť vhodné při sváření vysocelegovaných materiálů, nerezu a hliníku či když má wolframová elektroda více vyčnívat z hubice, což se hodí při sváření, kde se potřebuji dostat do úzkých prostor či rohu. Dále vhodné používat při sváření venku či v průvanu, kde ochranný plyn může být unášen vnějšími vlivy. Jedinou nevýhodou hubic se sítkem je jejich vyšší cena. Použít je lze ale na sváření jakýchkoli materiálů. Někdy je to ale zbytečnost, zvlášť při sváření běžné černé oceli, nic navíc to nepřinese a naopak to prodraží jen samotný svár.  

Hubice se nazývají:

STANDARD = bez sítka

STANDARD s plynovou čočkou = se sítkem

JUMBO s plynovou čočkou = se sítkem

 TIG hubice se sítkem