Co je invertorová svářečka?

Co znamená invertorová svářečka?

Svářecí mig/mag hořák při práci

Pokrok nelze zastavit a v každé oblasti lidské činnosti se v průběhu času objevují nové a nové pojmy odpovídající novým technologiím a postupům. Svařování není v tomto ohledu výjimkou, a i zde se lze setkat s technologiemi, které byly ještě před dvaceti lety spíše raritou. Dnes již ale patří invertorové svářečky – někdy také označované jako svářecí invertory – nechybí v žádném hobby marketu a mají své pevné místo v nejedné domácí dílně. A právě domácím kutilům nabízí invertorová svářečka opravdu vysokou přidanou hodnotu.

Do obchodu a vybrat invertorovou svářečku

Sváření a invertor

Název tohoto typu svářeček je odvozován od slova invertor, česky měnič. Zařízení využívá principu tzv. spínaného zdroje, který dokáže měnit střídavé napětí ze zásuvky (50 Hz) na vysokofrekvenční (až 100 kHz) a následně jej usměrní. Využívá navíc toho, že se stoupající frekvencí se snižuje velikost transformátoru, což vede k jedné z největších výhod invertorových svářeček: jejich nízké hmotnosti. Svářecí invertory charakterizuje elektronika, jejíž možnosti využívá naplno. Oproti klasickým trafosvářečkám díky tomu nabízí celou řadu výhod a užitečných funkcí.

Výhody invertorové svářečky

O první výhodě již byla řeč: je lehká a není problém pracovat s ní třeba na žebříku. Většina výrobců k tomu své invertory přizpůsobuje a vybavuje je užitečným popruhem k zavěšení na rameno, se kterým můžete svářečku používat prakticky v jakékoliv situaci. Velmi užitečné jsou ale i další funkce. Patří mezi ně např. snadné nahození oblouku (tzv. hot start), ochrana před přivařením elektrody ke svařovanému materiálu nebo třeba pulzní sváření pro svařování zvláště tenkých plechů. Celkově se tedy jedná o svářečku, která je ideální pro domácí dílny, i díky tomu, že je velmi přívětivá k začátečníkům, kterým se s ní velmi dobře a snadno pracuje.

Neznamená to ale, že by snad invertorová svářečka patřila pouze do kutilských dílen, jejích vlastností využívají hojně i profesionálové např. na stavbách, montážích či v průmyslových dílnách. Elektronika uvnitř invertoru umožňuje snadnou změnu parametrů. Díky tomu je se svářecím invertorem možné svařovat metodami MMA a TIG, stejně jako metodami MIG/MAG a univerzálnost použití je dalším z jejích kladů. Malé rozměry, nízká hmotnost, snadné použití, široce nastavitelné parametry a univerzálnost: to jsou tedy charakteristiky moderních invertorových svářeček. Potřebujete-li pouze jednou za čas svařit branku k plotu, i stará trafosvářečka svoji službu odvede, pokud si ale vybíráte svářečku novou, anebo svařujete častěji, pak je na místě volit takovou, která vám práci skutečně maximálně usnadní. Ne nadarmo jsou svářecí invertory dnes první volbou většiny kutilů.

 

Do obchodu a vybrat invertorovou svářečku