Zatěžovatel svářečky - invertoru

Co je zatěžovatel svářečky či invertoru?

Zatěžovatel svářečky je skoro nejdůležitější kritérium při jejím výběru. Pozor, nevybírej ale svářečku jen podle zatěžovatele. Výběr správné svářečky na míru uživatele, je soubor více prvků a parametrů. Jak vybrat svářečku najdeš u nás v jiném článku Jak vybrat svářečku a invertor.

Jak zjistit, jaký zatěžovatel svářečky potřebuji mít?

Vezmi hodnotu průměru obalené elektrody, kterou budeš používat na sváření a vynásob ji hodnotou 40. Dostaneš tak přibližnou představu, jaký svářecí proud bude muset svářečka / invertor dodat, a to alespoň při zatěžovateli 60%. S běžným rozměrem svařovací obalené elektrody o průměru 2,5 mm je to například 100 A. Na štítku či popisu svářečky se zaměř na to, že tebou vybraný svářecí zdroj dodá požadovaný proud pro dostatečnou část svařovacího cyklu.

Svařování probíhá v desetiminutových cyklech a údaj zatěžovatele v procentech říká, kolik minut můžeš nepřetržitě pracovat a kolik minut musíš chladit. Pokud si na štítku výrobku přečteš, že tebou požadovaných 100 A dodává stroj při 30% zatěžovateli, budeš moc jen tři minuty svařovat a sedm minut se bude muset stroj chladit.

Příklad a vysvětlení pojmu zatěžovatel u invertoru a svářečky:

Svářečka či invertor garantuje zatěžovatel 160 Ampér při 20% a 92 Ampér při 60%. To znamená, že do zásahu tepelné ochrany svářečky / invertoru můžeš nepřetržitě svářet proudem 160 Ampér po dobu dvou minut a potom musíš dát pauzu a osm minut nechat svářečku chladit či svářet proudem jen 92 Ampér po dobu šesti minut a potom musíš opět dát ,,fajront" a po dobu čtyř minut chladit. Prostě a jednoduše deset minut znamená 100%. Vše je počítáno a udáváno pro teplotě okolí 40 °C. Pokud je ale teplota okolí - v dílně, venku nebo kde budeš svářet, nižší než 40 °C, pak jsou udávané hodnoty zatěžovatele o mnoho vyšší a lepší.

Přehledná tabulka vysvětlení zatěžovatel svářečky

Jak se správně měří zatěžovatel svářečky?

Zatěžovatel svářečky by se měl měřit dle normy EU - EN 60974-1, která udává měřit tento parametr při teplotě okolí 40 °C a to aby byly udávané parametry porovnatelné u všech výrobců. Při tomtéž měření zatěžovatele totiž při teplotě okolí 20°C probíhá ochlazování svářečky podstatně rychleji a tudíž parametr - zatěžovatel by měl být prakticky výrazně nižší a papírové parametry svářečky jsou tak výrazně lepší. Je tedy korektní tuto teplotu při měření zatěžovatele uvádět v nabídce v technických parametrech nabízených svářeček.

 

do obchodu se svářečkami a mrknou na invertory a svářečky