Jak vybrat metodu sváření?

Jak vybrat metodu sváření - MMA, MIG/MAG nebo TIG?

Výběr správné metody sváření je jeden ze základních faktorů správného svaru ale hlavně výsledku práce. A to nejen pevnosti svaru a jeho vzhledu ale i třeba rychlosti sváření, jeho proveditelnosti a mnoho dalších vlivů. Máme na výběr z několika svařovacích procesů:

  • MMA ( Manual Metal Arc ) - o této metodě podrobně u nás na blogu o sváření a svařování v článku MMA svařování obalenou elektrodou. Vhodné pro svařování všech druhů kovů.
  • MIG - MAG ( Metal Inert Gas - Metal Active Gas ) - o této metodě podrobně u nás na blogu o sváření a svařování v článku MIG/MAG alias CO2 sváření. Vhodné pro sváření oceli, nerezu i hliníku.
  • FCAW ( Flux Cored Arc Welding ) - o této metodě podrobně u nás na blogu o sváření a svařování v článku FCAW ( Flux ) sváření. Vhodné pro sváření ocelí.
  • SAWSubmerged Arc Welding ) - svarová lázeň je během svařování neustále zasypávána vrstvou tavidla a pod touto vrstvou dokonce hoří i elektrický oblouk. Jedná se o automatické svařování, nikoli ruční.
  • TIG - WIG ( Tungsten Inert Gas - Wolfram Inert Gas ) - o této metodě podrobně u nás na blogu o sváření a svařování v článku TIG / WIG sváření wolframovou elektrodou. TIG ještě dělíme na: TIG DC ( stejnosměrné napětí, vhodné pro ocel, nerez, měď, nikl, titan či jejich slitiny ) a TIG AC/DC ( střídavé napětí, vhodné a jediné možné pro sváření hliníku, hořčíku a jejich slitin ). Pro zajímavost, napětí na wolframové elektrodě je střídavě kladné a záporné. To se děje cca 300x za vteřinu!

 

 S výběrem správné metody sváření úzce souvisí i tloušťka svařovaného materiálu

Svařovací výkon metod

 

mrknout do obchodu svářecí techniky