Proč svářečku s vodním chlazením?

K čemu je dobrá svářečka s vodním chlazením?

Svářečka s vodním chlazením je nutná a najde uplatnění při profesionálním svářením , stejně jako při hobby svařování. Zejména se ale užívá při profesionálním využití svářečky v těžkém kovoprůmyslu, kovovýrobě a zámečnictvích. Vodou ( kapalinou ) chlazená svářečka totiž umožní dlouhodobý provoz při vysokých svářecích proudech a dlouhých svarech. Jednoduše tam, kde již plynem ( vzduchem ) chlazený hořák nestačí, musí se využít vodou chlazený, aby nedošlo k přehřátí hořáku a takzvanému utavení hořáku

Vodou chlazené svářečky TIG/WIG jsou v celku běžné ale samozřejmě jsou a existují i svářečky vodou chlazené pro MIG/MAG.

 Kapalinou chlazená MIG svářečka

Vodou - kapalinou chlazené hořáky

Vodou chlazené svářečky ( hořáky ) jsou udělané tak, aby celým tělesem hořáku proudila chladící kapalina a chladila tak hořák. Odváděla tedy teplo z hořáku a předala ho do výměníku ( chladící jednotky svářečky ), kde dojde k snížení teploty chladící kapaliny. Kromě tělesa hořáku ( krku či trubky hořáku ) je chlazený i celý kabel - vodič. A protože je celý kabel chlazený, může mít i menší průřez než plynem chlazený kabel. Tím se dostáváme k jedné příjemné vlastnosti kapalinou chlazených hořáků a to, že jsou lehčí a to paradoxně i přesto, že v nich je chladící kapalina.

Pozor ale, nepoužívat vodou chlazený hořák bez kapaliny - chlazení! To je pak záruka, že ho utavím dřív, než plynem chlazený.

Kapalinou chlazený hořák má jen samé výhody, oproti obyčejnému, vzduchem chlazenému. Tedy kromě ceny. Pořizovací cena vodou chlazeného hořáku je vyšší oproti vzduchem chlazenému a stejně tak je to i u svářečky. To je ale vlastně jediná nevýhoda. Z vyplývajících pozitiv proto vřele doporučujeme používat vodou chlazený hořák. Nicméně, ne za každou cenu a zbytečně nevyhazovat peníze. Kapalinou chlazený hořák je nutný použít od svářecích proudů vyšších než 270A u MIG/MAG, vyšších než 200A u TIG/WIG a vyšších než 100A u plazmové řezačky.

 

Lze přestavit plynem chlazený hořák na vodou chlazený? Lze udělat z obyčejné svářečky vodou chlazenou? ANO!

Velmi častý omyl a mýtus je, že dodatečně nelze udělat ze svářečky vzduchem chlazené svářečku vodní - kapalinou chlazenou. Lze! Ze ,,suché" svářečky lze a velmi snadno udělat vodou chlazenou. Lze přidat a připojit externí chladící jednotku, přidat vodou chlazený hořák, naplnit chladící kapalinou a vesele jít svářet. 

Stejně tak je mýtus, že chladící kapalina chladí i svářečku. Ne. Nechladí svářečku. Chladí svářecí hořák.

Externí chladící jednotka k svářečce je vcelku jednoduché zařízení, které obsahuje elektrické čerpadlo, chladič neboli výměník a zásobník chladící kapaliny. Většinou je instalován i ventilátor či dokonce dva ventilátory, který zajistí průtok vzduchu přes výměník či i čerpadlo a snižují teplotu. Čerpadla jsou většinou klasická rotační. Jedná se tak o velmi jednoduché a spolehlivé zařízení. Jednoduše se připojí či odpojí. 

Do chladící jednotky se nalije chladící médium pro svářečky. Velmi podobné či stejné jako se používá do chladiče automobilů. Lze použít i destilovanou vodu. Doporučujeme však chladící kapalinu k tomu určenou, která má lepší vlastnosti. Lépe proudí, má lepší přenos tepla a tím vyšší účinnost chlazení. Samozřejmě i nezamrzne a ještě k tomu obsahuje inhibitory koroze, takže chrání i samotné zařízení - chladící jednotku a hořák.

Externí chladící jednotka se nemusí a nepřipojuje k svářečce! Nechá se pod, nad či vedle svářečky. Připojí se samotná do elektrické sítě. Nijak se nepřipojuje k svářečce a proto lze užívat vodní chlazení prakticky u jakékoli svářečky ( MIG/MAG a TIG/WIG ). Do chladící jednotky se připojí kapalinou chlazený svářecí hořák pomocí vodních hadiček a rychlospojek, které jsou standardizované. Elektrická ( silová ) část hořáku se samozřejmě připojí do svářečky. Zapnu svářečku, zapnu vodní chlazení a vařím jako bůh velmi vysokými svářecími proudy či velmi dlouhé až extrémní svary. 

Občas nezapomenout profouknout stlačeným vzduchem chladící jednotku - výměník a jednou za čas ( 2 - 3 roky ) vyměnit chladící kapalinu.

 

Svaru zdar a rukám klid!

 

mrknout do obchodu se svářecí technikou třeba na svářečky