Jak vybrat průměr svářecího drátu pro MIG/MAG?

Podle čeho zvolit průměr svářecího drátu pro MIG/MAG?

Znáš to. Stojíš před svářečkou, v ruce kus kovu a cítíš ten zápach kovu a náboj elektrické energie v ovzduší. Ale něco Ti dnes nedá spát. Tvoje svary nejsou tak pevné, jak by měly být. Nebo naopak – jsou příliš robustní a neohrabané. Přemýšlíš, kde děláš chybu. Procházíš znovu a znovu technikalie , nastavení svářečky, ale odpověď TI uniká. Je to frustrující, náročné a na výsledku tvoji práce to stejně není vůbec vidět. Začínáš pochybovat o svých dovednostech, a to je poslední věc, kterou dnes potřebuješ.

Teď si představ, že vstoupíš do své dílny s jistotou mistra! Víš, že každý svar bude dokonalý, protože máš přesně ten správný drát pro každou svoji práci. Tenké, precizní linie svárů na drobných součástkách, které vypadají, jako by byly dílem umělce. Silné, robustní spoje, které vydrží i ty největší zátěže, a ty se nemusíš obávat, že by svar selhal. Tvoje sebevědomí stoupá. Lidé Tě vyhledávají pro tvoji preciznost. A to vše bez stresu, bez zbytečného plýtvání materiálem a časem.

Jak se dostaneš z toho prvního scénáře do tohoto druhého, téměř idylického? Odpověď je jednodušší, než bys čekal. Tvůj klíč k dokonalosti je výběr správného průměru svářecího drátu pro metodu sváření MIG/MAG. A my Ti přesně ukážeme, jak na to. S naší článkem "Jak vybrat průměr svářecího drátu" se naučíš rozpoznat, kdy použít jemný 0.6 mm drát pro detailní práci, kdy zvolit 0.8 mm pro většinu běžných aplikací, nebo kdy je nejlepší volbou robustní 1.0 mm či 1.2 mm drát pro ty nejtěžší úkoly. Náš jednoduchý návod Tě provede všemi situacemi a pomůže Ti udělat správnou volbu snadno a bez zaváhání. Přestaň hádat a začni svářet jako profík.

Výběr průměru / tloušťky svářecího drátu pro metodu sváření MIG/MAG závisí na několika faktorech

  • Materiál svařovaných kovů: Druh svařovaného materiálu ovlivňuje volbu svářecího drátu. Pro uhlíkovou ocel se používají dráty z uhlíkové oceli, pro nerezovou ocel dráty z nerezové oceli a pro hliník dráty hliníkové vhodné pro svařování hliníku.
  • Tloušťka svařovaného materiálu: Tloušťka svařovaných kovových prvků určuje i tloušťku drátu. Obecně platí, že čím tlustší materiál svařuješ, tím tlustší drát bys měl/a použít. Pro tenké plechy se obvykle používají dráty o průměru 0.6 mm až 0.8 mm, zatímco pro silnější materiály může být vhodnější drát o průměru 1 mm a větší. Obecně nejpoužívanější je drát o průměru 0.8 mm. Při trochu snahy a umu s ním zavaříš tenké ale i tlusté materiály. U hliníku vol spíš o stupeň hrubší než u oceli či nerezi. Tedy, když by jsi u oceli či nerezi použil drát 0.8 mm, tak na hliník zvol 1.0 mm drát.
  • Typ svařování: Rozlišuje se MIG ( Metal Inert Gas ) svařování, kde se jako ochranný plyn používá inertní plyn ( například argon ) a MAG ( Metal Active Gas ) svařování, kde se používá aktivní plyn ( například CO2 nebo směsi Argon+CO2 ). Pro MIG i MAG svařování se používají dráty s průměrem 0.6 mm až 1.2 mm.
  • Svařovací výkon: Vyšší svařovací proudy vyžadují tlustší dráty, aby se předešlo ,,přepálení drátu". Je důležité, aby svařovací zdroj zvládl nastavený průměr drátu.
  • Pozice svařování: Pro svařování ve svislých nebo stropních pozicích může být vhodnější použití tenčích drátů, které umožňují lepší kontrolu nad svařovacím procesem. Mimochodem  stropní pozice zní krkolomě. Pozice svařování kovů nad hlavou se obecně označuje jako "stropní pozice" nebo "svařování nad hlavou". V mezinárodní normě ISO 6947, která klasifikuje svařovací pozice, je tato pozice označena kódem "PE" pro svařování obloukem nebo "PF" pro svařování v ochranné atmosféře ( MIG/MAG, TIG ). V Americkém systému AWS ( American Welding Society ) se pro tuto pozici používá označení "4G" pro svařování v horizontální rovině a "4F" pro svařování trubek
  • Typ svářečky a výrobce: Někteří výrobci mohou poskytovat specifické doporučení pro průměry drátů, které jsou nejvhodnější pro jejich svářečku. Typicky jde zejména o výkon svářečky, aby takovým drátem vůbec svářela ale také i podávací kladky v svářečce, aby svářečka drát vůbec podávala..

Vždy je důležité se řídit technickými specifikacemi a doporučeními výrobce svářečky a svářecích materiálů. Dále je vhodné konzultovat tabulky a grafy, které uvádějí doporučené kombinace tloušťky materiálu a průměru svářecího drátu. Při nákupu svářecího drátu je důležité zkontrolovat jeho kvalitu, chemické složení a konzistentnost průměru, aby bylo dosaženo kvalitních a spolehlivých svarů.

 Orientační tabulka pro výběr průměru MIG / MAG svařovacího drátu:

Tloušťka materiálu Průměr svářecího drátu
0.6 - 1.0 mm ∅ 0.6 nebo 0.8 mm
1.0 - 3.0 mm ∅ 0.8 nebo 1.0 mm
3.0 - 6.0 mm ∅ 1.0 nebo 1.2 mm
6.0 - 12.0 mm ∅ 1.2 až 1.6 mm
12.0 a více mm ∅ 1.6 a více mm

 

Svářej jako bůh a rukám klid přeje obchod s svářecí technikou svarecikukla.cz