Jak vybrat horkovzdušnou pistoli na sváření plastů

Výběr horkovzdušné pistole na sváření plastů

Výběr správného modelu je proces plný zvážení a hledání, ale naši práci jsme odvedli za tebe. Nyní je čas se podělit se o to, jak jsme ty nejlepší svářečky na plasty vybírali a jaké kritéria jsou klíčová pro tvůj budoucí nákup

Nejdůležitějším výběrem pro nás byl příkon, teplota,  průtok vzduchu dále jsme se odvíjeli od bezpečnosti a hmotnosti. Možná bezpečnost vypadá divně až na předposledním místě, ale téměř všechny už mají pojistku proti přehřátí takže se to bere vlastně automaticky.

Příkon 

Pro efektivní a výkonnou horkovzdušnou pistoli by měl být příkon minimálně 1500 wattů. Pro většinu aplikací se osvědčilo 2000 wattů, zatímco profesionálové mohou sáhnout po modelech s příkonem nad 2300 wattů. Během našich testů jsme zjistili, že 2000 wattů poskytuje více než dostatečnou kapacitu pro různé úkoly.

Teplota 

Zde už vybírej podle toho na co budeš pistoli potřebovat. Tabulkově bych se řídil takto : 

  • Teplota cca 150 °C – ideální pro sušení laků a dřeva.
  • Teplota cca 200 °C – vhodné pro sušení zdí a ohřívání zamrzlého potrubí.
  • Teplota cca 250 – 300 °C – umožní odstranění starých nátěrů a práci s bužírkami.
  • Teplota cca 300 – 400 °C – vhodné pro svařování plastů a tavení lepidel.
  • Teplota cca 500 – 600 °C – skvělé pro zapálení grilu nebo odstranění odolných barev.

Většina modelů umožňuje přepínání mezi minimální a maximální teplotou, přičemž některé pokročilé pistole dokážou nabídnout rozsah od 50 stupňů až do 650 stupňů Celsia. Ovládání teploty se liší podle modelu – od jednoduchého otočného kolečka až po moderní LCD displeje.

Průtok vzduchu 

U průtoku vzduchu záleží na kvalitě pistole. Základní modely průtok neumožňují regulovat, zatímco lepší svářečky na plasty nabízejí alespoň dvoustupňovou regulaci, obvykle s rozsahem 250 - 500 litrů za minutu.

 Bezpečnost a hmotnost

Bezpečnost je samozřejmě naším prioritním požadavkem, ačkoliv je dnes téměř standardní ochrana proti přehřátí.

Co se týče hmotnosti, lehčí pistole jsou obvykle pohodlnější, přičemž standardní hmotnost se pohybuje kolem 2 kilogramů. 

Teď už jen vybrat tu pravou horkovzdušnou pistoli pro tvoje svary plastů, kterým mi zatím neholdujeme. Stále nás baví jen ocel, nerez, hliník a podobné, tedy kovy nikoli plasty.

 

Svaru zdar a rukám klid! Tvoje svarecikukla.cz obchod se svářecí technikou