Co je dobré vědět o průvlaku na MIG/MAG hořák?

Co by nemělo uniknout a je dobré vědět o průvlaku na MIG/MAG hořák?

Existuje mnoho pojmenování pro tento důležitý prvek MIG hořáku na sváření: průvlak, tryska, proudová špička, ale ve všech případech se jedná o stejný díl – kontaktní špičku. Ačkoli se může zdát jako nejmenší z výměnných částí MIG/MAG hořáku, hraje klíčovou roli v svařovacím procesu. Důležitost tohoto komponentu nezávisí na tom, zda se používá v ručním nebo robotickém svařování. Není totiž žádný jiný díl hořáku, který by byl k svaru tak blízce jako kontaktní špička. Protože výběr správné kontaktní špičky má zásadní dopad na kvalitu svařování, zaměříme se v tomto článku na její výběr a význam detailněji.

Co je dobré vědět o průvlaku na MIG/MAG hořák?

Úkol svářecího průvlaku

Primárním úkolem kontaktní špičky je zajištění efektivního přenosu svařovacího proudu na svařovací drát MIG, aby bylo možné udržet stabilní a přesný svařovací oblouk. Svařovací drát proto musí projít právě touto kontaktní špičkou. Možná se to zdá neuvěřitelné, ale během jediného pracovního dne může svařovacím zařízením procházet několik kilometrů drátu. Tento drát musí v kabelovém svazku a v krku svařovacího hořáku překonat významný třecí odpor.

Možné problémy s průvlakem

Během pohybu svařovacího drátu v průběhu celého hořáku dochází k jeho odírání. Míra odírání závisí na několika faktorech, mezi které patří typ svařovacího drátu, úhel zahnutí krku hořáku a metoda vedení drátu, ať už se jedná o ocelovou spirálu nebo teflonovou trubičku ( bowdeny ). Vzniklé odírané částice se mohou dostat až k kontaktní špičce, což může vést k jejímu ucpání.

Specificky u pevnějších drátů se často setkáváme s jevem, kdy drát, projíždějící skrze kontaktní špičku, způsobuje její abrazivní opotřebení. K tomuto efektu přispívá i vysoká teplota, která se přes kontaktní špičku sice částečně rozptyluje, ale po dosažení určité hranice začíná špička ztrácet svoji tvrdost a odolnost, což vede k jejímu rychlejšímu opotřebení. Následkem toho se svařovací oblouk stává nestabilním a může dojít k "připečení" drátu ke kontaktní špičce.

Životnost kontaktní špičky a potřeba její výměny se liší v závislosti na svařovacím procesu, typu použitého svařovacího drátu a materiálu, z něhož je kontaktní špička vyrobena. Je důležité sledovat její stav a provádět výměnu včas, aby se předešlo nestabilitě svařovacího oblouku a zajištěna byla optimální kvalita svařování.

Jak vybrat průvlak na sváření

Existují tři základní materiály pro výrobu kontaktních špiček: E-Cu, CuCrZr a HDS. Každý z těchto materiálů má své charakteristické vlastnost

  • E-CuZákladní model kontaktních špiček je vyroben z elektrolyticky rafinované mědi (E-Cu), která se vyznačuje vysokou čistotou. Tyto špičky mají tvrdost v rozmezí 110 až 115 HV dle Vickerse. Díky použité mědi nabízejí vynikající přenos energie a jsou charakteristické dobrou tepelnou a elektrickou vodivostí. E-Cu špičky se vyznačují teplotou měknutí okolo 260 °C, což je důvod, proč jsou preferovány pro aplikace s nižším proudovým zatížením a mají omezenou životnost. Pro aplikace, které vyžadují materiál s vyšší teplotou měknutí, se doporučuje volba kontaktních špiček vyrobených z materiálu CuCrZr, vhodných pro náročnější podmínky použití.
  • CuCrZrKontaktní špičky vyrobené ze slitiny mědi, chromu a zirkonu, známé pod označením chromzirkon (CuCrZr), se vyznačují několika významnými vlastnostmi díky svým legujícím prvkům - chromu a zirkonu. Tyto prvky způsobují, že slitina je vyjímečně tvrdá, což jí propůjčuje vynikající tepelnou odolnost. Ačkoliv přenos svařovacího proudu není tak efektivní jako u špiček vyrobených z čisté mědi (E-Cu), v praxi je tento rozdíl většinou nepostřehnutelný a neovlivňuje kvalitu svařování. Právě kombinace vysoké tvrdosti a tepelné odolnosti činí špičky CuCrZr ideální volbou pro široké spektrum svařovacích aplikací. S tvrdostí okolo 168 HV a teplotní odolností až do přibližně 500 °C, jsou tyto špičky navrženy tak, aby odolávaly vysokému zatížení a opotřebení, čímž významně prodlužují jejich životnost a optimalizují výkon svařování.
  • HDSKontaktní špičky HDS (Heavy Duty Silver) jsou navrženy pro použití v extrémních podmínkách, kde špičky vyrobené z materiálu CuCrZr nedokáží už dále fungovat kvůli dosažení svých limitů. Tyto špičky mají vnitřní jádro umístěné kolem otvoru, které je vyrobené z disperzně tvrzené mědi obsahující minerální složky. Díky tomu je jádro vysoce odolné a zároveň vynikající svou tepelnou odolností. Ačkoliv špičky HDS mohou mírně zaostávat ve své elektrické vodivosti, tento nedostatek je vyvážen díky stříbrnému povlaku, který pokrývá povrch špičky a zlepšuje její vlastnosti.

Výběr správného typu kontaktní špičky pro MIG/MAG svářečky je klíčový pro optimální svařovací výsledky. V souladu s doporučeními výrobců je důležité vybrat špičku, která odpovídá výkonovým parametrům svářecího zařízení. Tento výběr zahrnuje nejen materiál špičky, ale i její vnitřní průměr, který musí odpovídat použitému svařovacímu drátu, a její celkovou geometrii, včetně typu závitového spojení. Běžné rozměry závitů u kontaktních špiček jsou M6, M8 a M10, přičemž se v některých případech může objevit i potřeba větších závitů.

Pro nižší svařovací proudy, až do maximálně 180 A, postačují špičky se závitem M6. Na druhou stranu, u aplikací vyžadujících svařovací proudy vyšší než 300 A, je nezbytné použít robustnější špičky se závity M8 nebo M10. Tento nárůst velikosti není jen estetický, ale má své praktické odůvodnění. Větší špičky lépe vedou svařovací proud a efektivněji rozptylují teplo generované během sváření. Díky většímu objemu materiálu jsou tyto špičky odolnější vůči teplu a mají delší životnost při opotřebení, což přispívá k efektivnějšímu průběhu svařovacího procesu a snižuje potřebu časté výměny.

Ve zkratce, všechny tři typy kontaktních špiček - E-Cu, CuCrZr a HDS - jsou kompatibilní s různými typy svařovacích drátů. Nicméně, každý typ špičky nabízí specifické vlastnosti, které je činí vhodnějšími pro určité aplikace.

Kontaktní špičky typu E-Cu se vyznačují vynikající schopností vedení elektrického proudu, díky čemuž jsou ideální pro svařování hliníku. Jelikož hliník má nižší vodivost než některé jiné materiály, jako jsou poměděné dráty, doporučuje se používat špičky speciálně určené pro hliník s mírně větším vnitřním průměrem. Tyto špičky se nabízí pod označením E-Cu pro AL. Pro běžné ocelové dráty jsou vhodné standardní E-Cu špičky.

CuCrZr kontaktní špičky jsou známy svou vysokou odolností proti opotřebení a teplotě, což je činí vhodnými pro širokou škálu svařovacích drátů. Mohou být použity pro svařování s poměděnými i nepoměděnými ocelovými dráty, nerezovými dráty různých slitin, dráty pro tvrdé pájení (CuSi) i pro plněné (trubičkové) dráty. Tyto špičky jsou rovněž vhodné pro svařování hliníku.

HDS kontaktní špičky nabízejí ještě vyšší stupeň tvrdosti a odolnosti proti teplotě, a jsou proto výbornou volbou pro náročnější aplikace, kde by mohly špičky CuCrZr nedostačovat. Jsou kompatibilní se stejnými typy drátů jako špičky CuCrZr.

Tento přehled ukazuje, že ačkoliv všechny tři typy špiček jsou univerzálně použitelné, každý z nich přináší specifické výhody pro různé typy svařovacích materiálů a aplikací. Výběr správného typu špičky může významně ovlivnit kvalitu a efektivitu svařovacího procesu.

 

Svaru zdar a rukám klid přeje svarecikukla.cz obchod se svářecí technikou a vybavením pro svářeče a kutily