Jak se starat o MIG/MAG hořák u svářečky

Jak se starat o MIG/MAG hořák svářečky? Základní věci údržby pro dlouhou životnost a výkon

Správně fungující MIG/MAG neboli CO2 hořák k svářečce je základem dobrého svaru ✅ a využití svářečky. Tedy za předpokladu, že mám k svářečce správný hořák, zejména dostatečně silný, co se týče výkonu. Velmi často se stává, že k výkonově 200A svářečce má dotyčný ,,jen" 150A hořák :-(

Postup údržby svářecího hořáku je následující:

1) Kontrola - prevence

2) Případně vyčištění

3) Případná výměna spotřebního materiálu

 

Základem všeho je kontrola a údržba hořáku k MIG/MAG - co2 svářečce. Není to bezúdržbové zařízení. Nejde úplně říct, jak často svářecí hořák kontrolovat, záleží zejména na materiálu, který svářím ale také na kvalitě samotného hořáku či spotřebních dílů, ze kterých je hořák vyroben či případně již servisovaný a v neposlední řadě také na tom, jak kvalitní MIG svářecí drát používám. U běžné oceli a použití značkového hořáku a značkových náhradních dílů je to cca po 40 hodinách sváření. 

 Jak se starat o MIG/MAG - co2 hořák u svářečky

Kontrola svářecího hořáku MIG/MAG

1) Bowden - jeho neporušenost a průchodnost. Nesmí být zlomený, zploštěný, zdeformovaný a hlavně uvnitř zanesený otřepem ze svářecího drátu. Jednoduše průchod drátu musí být NAPROSTO hladký

2) Spojitost ( elektrický kontakt ) - dotažení jednotlivých součástí - upnutí bowdenu v hořáku, rozdělovače plynu, mezikusu, průvlaku či dokonce celého těla hořáku a v neposlední řadě i spínače na rukojeti. 

3) Těsnost - těsnost jednotlivých spojů aby neutíkal plyn a správně proudil do hubice

 

Vyčištění svářecího hořáku

Vyčištění od okují, svářecího i jiné prachu pomocí stlačeného vzduchu či chemických čističů. Jako prevence VELMI dobré, v případě problému s hořákem je již většinou pozdě a již to nestačí k oživení hořáku.

 

Výměna spotřebního materiálu ve svářecím hořáku

Základ úspěchu k oživení MIG/MAG hořáku. Většina věcí jde pohodlně koupit a i lajk v pohodě vymění. Chce to jen vědět, jaký hořák vlastně mám a najít vhodné náhradní díly do MIG/MAG hořáku. Ve většině případů jsou hořáky a tedy i díly typu Abicor Binzel. Pozor ale, například Fronius či Migatronic mají svoje unikátní díly, které do jiného hořáku, byť bude MIG/MAG, prostě pasovat nebudou.

 

Hrozně krásné video o údržbě, rozebrání a složení MIG/MAG hořáku natočil Killeroz ( machr přes svářečky ) a je zde

 

Jak se starat o MIG/MAG hořák u svářečky

 

 

mrknout do obchodu se svářecí technikou